Annons
Innehåll från Friskis&Svettis Kristianstad

Friskis&Svettis: Så mycket mer än ett träningsställe

Emma har varit ledare på Friskis i över 20 år. Nu får hon sällskap av mamma Mona som efter 40 år som trogen motionär steppar upp och blir ledare.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Redan på 70-talet var Mona Nilsson aktiv med sin träning och flitig besökare på jympapassen hos Friskis&Svettis som då var den träningsform alla skulle träna.

När dottern Emma kom upp i tonåren och ville börja träna så erbjöd Mona sig att betala hennes träningskort – om hon valde Friskis.

– För mig kändes det tryggt att hon började träna här. Det var ju ett ställe jag kände till och där jag visste att det fanns många trygga vuxna på plats, säger Mona.

Att gå och träna efter skolan med kompisarna blev snabbt en vana för Emma som då gick på Söderportskolan i stan.

– Vi var ett stort kompisgäng som hängde här på eftermiddagarna och tränade tillsammans. En dag blev jag headhuntad av en ledare efter ett pass och som undrade om inte jag själv ville bli ledare. Kul och eftersom jag redan var här och tränade mycket så kändes steget att påbörja utbildningar inte så stort, berättar Emma som då blev ledare för Skivstång och Cirkelgym.

”För mig kändes det tryggt att hon började träna här. Det var ju ett ställe jag kände till och där jag visste att det fanns många trygga vuxna på plats.”

Friskis&Svettis satsar mycket på att utbilda sina ledare där man först får gå en grundutbildning där Friskis värderingar står i fokus för att sedan fortsätta med utbildning inom de pass man ska leda.

Åren gick och efter några år på annan ort flyttade Emma tillbaka till Kristianstad igen och att komma tillbaka till Friskis var en självklarhet.

– Efter att jag fick barn blev jag även ledare på Mammafys där man har med sig sin bebis på passen. Det är nog det som gör det lätt att trivas här, att det är så familjärt och utvecklande och att man kan vara här hela livet. Att allt eftersom livet förändras så finns det något nytt att testa, både som ledare och som privatperson. Utbudet gör att man kan hitta en träning som passar alla, oavsett var man befinner sig i livet. Softpassen är perfekta att börja på om man vill komma igång med skonsam och bra träning. De finns både dag och kvällstid och i nästan alla träningsformer. Sedan finns ju Familjejympan där man tränar tillsammans med sina barn, säger Emma.

– Eller med sina barnbarn flikar Mona in som menar att det är ju ett väldigt roligt sätt att umgås med sina barnbarn på, att kunna göra något tillsammans.

Emma har varit ledare för fler olika pass. Idag är det Indoor walking och Multifys som står på schemat.
Emma har varit ledare för fler olika pass. Idag är det Indoor walking och Multifys som står på schemat.

Idag leder Emma Indoor walking och Multifys som är en träningsform med hög intensitet och som passar bra in i hennes liv just nu.

– Tack vare att man har sina pass så kommer man ju verkligen iväg fast livet är rätt intensivt och fullt upp med jobb, familj och massa annat. Man kommer hit och kör järnet en timme och det rensar huvudet rejält och ger energi för att sedan vara på språng vidare igen. Det är ju skillnad jämfört med mamma som hänger här jämt och inte kan slita sig härifrån, skrattar Emma.

För det är just det att mamma Mona 64, nybliven pensionär och Friskismotionär sedan 40 år tillbaka nu också har gått och blivit ledare.

– I samband med att jag skulle ta ut pension så blev det tydligt att nu har jag mer tid och kan välja vad jag vill göra med den. Då tänkte jag att varför inte bli ledare, men ska jag vara ärlig trodde jag nog att jag var ledare redan innan jag blev det och har nog även betett mig lite som det med. Jag har liksom alltid varit väldigt engagerad här på olika sätt och nu när jag är ledare så tycker jag att det är så roligt att jag har svårt att ta mig här ifrån. Friskis är som en mötesplats både innan, under och efter träningspasset och är för många lika viktigt som själva träningen. Man hänger kvar och umgås och det är mycket skratt och gemenskap och ny vänskap som uppstår mellan många, berättar Mona och Emma nickar instämmande och säger att Mona inte pratar om något annat när de ses.

I påsk går Mona och Emma ihop och kör ett kombipass med Cirkelgym och Indoor walking.
I påsk går Mona och Emma ihop och kör ett kombipass med Cirkelgym och Indoor walking.

– Vi ser ju inte varandra så mycket här när vi tränar men när vi ses privat så pratar du ju väldigt mycket om Friskis och träning. Detta har ju liksom helt tagit över din tid och ditt liv, säger Emma med ett skratt till Mona.

Båda håller med att här är det träning med hjärtat och har man väl kommit hit, så blir man en del av gemenskapen på Friskis.

I påsk kommer mor och dotter att köra ett kombipass med Cirkelgym och Indoor walking tillsammans. Något de ser väldigt mycket fram emot och som mycket väl kan bli ett återkommande inslag på Friskis&Svettis i Kristianstad.

Om Mona och Emma

Namn: Mona Nilsson

Ålder: 64 år

Ledare: Cirkelgym

Namn: Emma Krantz

Ålder: 37 år

Ledare: Indoor walking och Multifys

Aktuell med: Kör gemensamt kombipass i påsk

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se