Annons
Innehåll från MUSIK I SYD

Kulturkvarteret tioårsjubilerar med avstamp mot framtiden

Kulturkvarteret Kristianstad fyller tio år och firar detta genom att slå sina påsar ihop med en annan jubilar: Kristianstads Bokfestival. I fyra dagar i rad fylls huset med festliga och inspirerande aktiviteter, som inte blickar bakåt, utan snarare spanar mot det som komma ska.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Kulturkvarteret skapades genom en ombyggnad 2014, då några tidigare separata verksamheter samlades under ett tak: konserthuset, stadsbiblioteket, Lilla salen och Kammarkaféet. Där har Musik i Syd de senaste tio åren haft uppdraget att erbjuda kulturella upplevelser för nordöstra Skånes invånare.

På näringslivsgalan Guldjubel i Kristianstad utsågs Kulturkvarteret tidigare i år till Årets Magnet. I motiveringen kallades verksamheten för en vital tioåring, som under det senaste decenniet har fått både Kristianstadsbor och tillresta att vallfärda till arrangemang där begreppet ”utsålt” förekommer oftare än på många andra scener.

Restaurangen är öppen både vid evenemang och under luncherna. Hit kommer mycket folk, inte bara besökarna till kulturevenemangen.
Restaurangen är öppen både vid evenemang och under luncherna. Hit kommer mycket folk, inte bara besökarna till kulturevenemangen.
”Idén är att vara en mötesplats för kulturella evenemang men även för konferenser och andra former av arrangemang”

– Idén är att vara en mötesplats för kulturella evenemang men även för konferenser och andra former av arrangemang. Lokalerna är väldigt flexibla och går att göra mycket med, säger verksamhetschefen Helen Ortman.

Tioårsfirandet sammanfaller med att Kristianstads Bokfestival fyller 25 år. Därför har de två jubileerna slagits samman till ett större arrangemang, som pågår den 4–7 september.

– I vår satsning att nå nya målgrupper har vi en större satsning på den unga vuxna publiken och genom stöd av Sparbanken Skåne, så i dialog med unga vuxna presenterar vi under lördagen minnesmästaren Jonas von essen, spoken Word med Sara Nazari komikern Melody Farshin och avsluta stort med den fantastiska hyperpopartisten BELL.

Kulturkvarteret Kristianstad utsågs tidigare i år till Årets Magnet för att de lockar många besökare med sitt breda, djupa och kvalitativa utbud.
Kulturkvarteret Kristianstad utsågs tidigare i år till Årets Magnet för att de lockar många besökare med sitt breda, djupa och kvalitativa utbud.

Många jubileer brukar blicka bakåt. Kulturkvarteret tänker annorlunda. Utgångspunkten är ett evenemang för framtidens besökare.

– Vi vill inte glömma de besökare vi redan har, men vi måste också försöka förnya oss. Vi behöver föra en dialog med våra besökare om vad de tycker är bra och dåligt men även samtala med dem som inte besöker oss: Varför kommer de inte hit? säger Helen Ortman.

Ur sådana diskussioner har jubileumsfestivalen vuxit fram. På programmet står besök av många spännande författare och musiker, däribland medlemmar ur bandet Bob Hund och Olle Jönsson från Lasse Stefanz.

Många intressanta och inspirerande gäster väntas till jubileumsfestivalen, som Helen Ortman ser mycket fram emot.
Många intressanta och inspirerande gäster väntas till jubileumsfestivalen, som Helen Ortman ser mycket fram emot.

Andra gäster är författarna Karolina Ramqvist, Göran Greider och Sara Strömberg samt minnesmästaren Jonas von Essen. Det blir också frågesport om kultur och en hel del inslag för barn.

– Det blir en fest för kulturen. Förhoppningen är att få en större blandning på publiken än vi normalt brukar ha. Vi ser det som ett avstamp för att vi ska kunna växa och göra mer saker för att nå nya målgrupper, säger Helen Ortman.

”Det blir en fest för kulturen. Förhoppningen är att få en större blandning på publiken än vi normalt brukar ha”

Den ideella organisationen Den Orangea Staden har varit med och sponsrat programpunkten ”Konstens och kulturens betydelse för den enskilda individen och framtidens samhälle”, som bygger på en föreläsning av Handelshögskoleprofessorn Lars Strannegård med en efterföljande paneldebatt.

– Vi som jobbar med det här tycker givetvis att kulturen är viktig. Vi kan inte leva utan den. Men vi vill också lyfta det till en annan nivå och ställa oss frågan: Vad händer med ett samhälle om vi inte satsar på kultur? säger Helen Ortman.

Jubileet är långt ifrån det enda exemplet på samverkan mellan Musik i Syd och stadsbiblioteket. De har jobbat nära varandra ända sedan Kulturkvarteret invigdes.

Den stora konsertsalen är den äldsta delen av Kulturkvarteret. Den byggdes ursprungligen 1936, då som kombinerad konserthall och skolaula, och används flitigt än i dag.
Den stora konsertsalen är den äldsta delen av Kulturkvarteret. Den byggdes ursprungligen 1936, då som kombinerad konserthall och skolaula, och används flitigt än i dag.
”Kulturkvarteret ska vara ett hus för alla och vi vill nå ut bredare i samhället”

Nyligen genomförde de också ett publikutvecklingsprojekt tillsammans med Region Skåne just för att försöka locka en ny publik, berättar Helen Ortman.

– En fördel med att vi sitter i samma hus är att vi kan hjälpa varandra att göra olika typer av evenemang. Nu försöker vi befästa det ännu mer och hitta fler områden att samarbeta kring. Kulturkvarteret ska vara ett hus för alla och vi vill nå ut bredare i samhället.

Kulturkvarteret Kristianstad

• Bildades 2014 när tre närbelägna kulturbyggnader som innehöll konserthuset, stadsbiblioteket samt Musik i Syds Lilla sal och Kammarkafé byggdes samman under ett tak.

• Kulturkvarteret drivs av Musik i Syd i nära samarbete med Kultur & Fritid/Stadsbiblioteket.

• 4–7 september firas tioårsjubileet med en jubileumsfestival i samverkan med 25-årsfirande Kristianstads Bokfestival.

• Evenemangen har totalt cirka 40 000 årliga besökare, men omkring 300 000 personer rör sig varje år i eller genom huset, där det även finns en lunchrestaurang. Därtill kommer bibliotekets alla besökare.

Läs mer om Kulturkvarterets verksamhet

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se