5 frågor till Nisse Hjertstrand

Sport Artikeln publicerades

Stortävlingar i Tivolibadet i helgen. Berätta?

- Det stämmer. För fyra veckor sedan tog Skånes Simförbund beslutet att flytta distriktsfinalen i Sum-Sim från Malmö till Kristianstad och det är verkligen en stor apparat. Det är 48:e året som tävlingen arrangeras och det är mycket jobb med läktarbygge och annat, men samtidigt är det en stor fjäder i hatten för föreningen.Hur många deltagare ställer upp?

- Mellan 500 och 600 simmare blir det. Simmarna är indelade i tre åldersgrupper, 15-16 år, 13-14 år och 12 år och yngre. För att kvalificera sig för riksfinalen gäller det att vara bland dom 16 bästa i sin ålder och i sin gren.Finns det några lokala hopp?

- Vi i KSLS har förhoppningar om att få med ett par lagkappslag på pojksidan. Individuellt så lär Jesper Hjertstrand, Theo Roslund och Alexander Enderle ha störst chans. Anton Andersson i SS Delfin är också en simmare som bör kvalificera sig till riksfinalen i Stockholm på flera distanser, inte minst fjäril och medley.Hur är Skåne som simdistrikt?

- Mycket bra. Det händer att 12 av 16 simmare i en gren kommer från Skåne, även om Stockholm under de senaste året har jämnat ut styrkeförhållandena en del. Men jag brukar säga att är man bland dom tio bästa i Skåne så har men en jättechans att kvalificera sig för riksfinalen.När avgörs riksfinalen?

- Om exakt en månad i Eriksdalsbadet i Stockholm.