Fria ord

Se upp för osakliga kostråd

Fria ord Artikeln publicerades

Vi vill varna för de informationskampanjer som drivs av förespråkare för lågkolhydrat- och högfettkost, skriver Ulf Bohman, chef nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.

Förespråkare för en kost med lite kolhydrater och mycket fett blir allt mer högljudda i debatten. En sådan kost kan på kort sikt leda till viktminskning, men de långsiktiga effekterna är okända för såväl vikt som hälsa.

Att rekommendera större intag av livsmedel med mättat animaliskt fett, och samtidigt beskriva fibrer och frukt som onödigt, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och cancer.

Livsmedelsverket välkomnar en saklig debatt om kostråden. Vi vill däremot varna för den informationskampanj som drivs av förespråkare för lågkolhydrat- och högfettkost, så kallad "LCHF-kost".Budskapet är starkt ideologiskt präglat och bärs fram med slagord som "folkuppror mot kostrådsvanstyret". LCHF-kosten lanseras som det enda naturliga och hälsosamma alternativet, medan Livsmedelsverket och de flesta forskare på området utpekas som en del av "hela världens kostetablissemang", vars rekommendationer styrs av livsmedelsindustrins behov av att tjäna pengar på konstgjorda fetter.

Vi betvivlar inte att LCHF-förespråkarna menar väl, men vad alla bör veta är att deras råd motsägs av vetenskapen. Livsmedelsverkets kostråd baseras på tusentals vetenskapliga studier som regelbundet revideras av en stor grupp experter vid universitet och myndigheter från samtliga nordiska länder.

Livsmedelsverkets råd när det gäller mättat fett är att minska på konsumtionen. Ett mycket stort antal vetenskapliga studier visar sammantaget att mättat animaliskt fett ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom och cancer. 80 av studierna finns att läsa på Livsmedelsverkets webbplats. Bland tillgängliga seriösa studier på området är det bara cirka en av tio som ifrågasätter faran med det mättade fettet.LCHF-förespråkarna bygger ofta sin argumentation dels på personliga erfarenheter, dels på en olycklig sammanblandning av generella kostråd och bantningsmetoder.

Man kan gå ned i vikt på många sätt – stenålderskost, lågkolhydratkost eller Viktväktarnas program, för att nämna några. Men även om LCHF-kost kortsiktigt kan fungera som bantningsmetod så är det ett mycket olämpligt generellt kostråd.

De ökande överviktproblemen är utan tvivel ett hot mot folkhälsan. Generellt ökad tillgång till mat och en alltmer stillasittande livsstil är viktiga förklaringsfaktorer. LCHF-anhängarnas ensidiga fokus på kolhydrater leder fel.

Forskningen visar tydligt att vi bör minska vår konsumtion av raffinerade kolhydrater, bland annat vitt socker. Godis, läsk, bullar och kakor är starkt bidragande till övervikt och fetma. Men kolhydrater från frukt, grönsaker och fullkornsprodukter är däremot naturliga och viktiga delar i ett hälsosamt ätande.

LCHF-förespråkarna bygger sina budskap på tro och inte på vetande. Livsmedelsverket håller fast vid principen att kostråden ska vila på bred vetenskaplig grund.