Protestmöte om Väbadet

Kristianstad Artikeln publicerades

I går överlämnade Väborna protestlistor mot kommunens beslut att lägga ner Väbadet.

Men kultur- och fritidsnämndens ordförande Sven Nilsson (C) hoppas att badet ska drivas vidare i privat regi.
Ett tiotal engagerade Väbor vandrade i går upp med protestlistorna till kultur- och fritidsnämndens ordförande Sven Nilsson (C). Och de hade gjort ett ordentligt jobb. På knappt en månads tid hade de samlat ihop 3 317 namnunderskrifter.

– Det var ett jättekonstigt och snabbt beslut. Vi medborgare fick inte en chans att haka på tåget. Det här var bara för konstigt – punkt slut, tyckte Mary Alvarsson Marks.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Sven Nilsson (C), svarade tillsammans med förvaltningschefen Bengt-Åke Kjell på de upprörda Väbornas frågor. Diskussionerna var stundtals hätska.

– Era löner då, de tänker ni inte sänka. Men till barnen kan ni dra ner, sa Väbon Bengt-Åke Paulsson.

Sven Nilsson säger att han har full förståelse för Väbornas upprördhet.

– Visst har jag det. Men vi har ett uppdrag att spara pengar. Och det kommer att göra ont någonstans, hur vi än gör.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande öppnade trots allt för en snabb lösning som ska göra att badet kan hålla öppet under den kommande säsongen. Sven Nilsson berättade att han nyligen blivit kontaktad av en privat intressent som kunde tänka sig att driva Väbadet vidare i egen regi.

– Vi hoppas att någon annan ska ta över det. Jag kan inte heller säga att det hör till en kommuns kärnverksamhet att driva fritidsbad.

Kultur- och fritidsförvaltningen måste spara 6,7 miljoner kronor under 2009. Bara för att kunna öppna Väbadet för säsongen krävs en investering på 400 000 kronor. Friluftsbadens intäkter i Kristianstads kommun har dessutom minskat med 30 procent de senaste fem åren. – Jag undrar hur ni tänker när ni när ni gör på det här viset. Det räcker inte att försöka hitta en lösning, ni ska öppna det! krävde Bengt-Åke Paulsson.

– Jag lovar ingenting. Men jag ska göra vad jag kan, det kan jag lova, svarade Sven Nilsson

Kultur- och fritidsnämnden kommer att fortsätta diskutera Väbadets framtid på onsdagens sammanträde.

– Du är mycket välkommen att komma ut till Vä och tala om för alla hur det blir sedan, sa Kjell-Arne Linusson, Väbo.

– Då bjuder vi på kaffe också, inflikade Bengt-Åke Paulsson.