Fria ord

Satsa pengarna på vitare snö i Vångabacken, Ingrid Karlsson

Fria ord Artikeln publicerades

Replik till Ingrid Karlsson, C, angående hennes svar 22 juli.

Enligt Centerpartiets röstsedel vid sista kommunvalet hade fyra av de fem första kandidaterna postadress Kristianstad.

Du skriver att Centerpartiet lyfter frågor om berör landsbygden, men det är inte det samma som att föra en aktiv landsbygdspolitik. Därför har Kristianstads kommun behövt anställa en landsbygdsutvecklare.

Hur agerade Sven Nilsson, C, i kultur- och fritidsnämnden när Vanneberga IF fick avslag på sin begäran om ett litet bidrag till sin kombibana? Jo, likadant som vid arnabeslutet, Liviusskandalen, soltrappan i Tivoliparken och Naturumbeslutet.

Nämligen som alla de andra politikerna inklusive Socialdemokraterna som ingår i den pansarplåtklädda församling som styr Kristianstads kommun.Centerpartiet varemot folkomröstning om arenan. Centerpartiet var inte lyhörda för andra förslag som mycket väl hade kunnat geberera mer folk och köpkraft till kommunen.

Jag kan tänka mig att ditt pansarskal, Ingid Karlsson, har skakat sönder när du med facit i hand upptäckt att du aktivt medverkat till att ekonomin i Kristianstads kommun är körd i botten.

Du vill ha förslag på hur tillgängliga skattepengar kan användas på landsbygden.

Min uppfattning efter den knapphändiga informationen i kommunens tidning är att det inte finns några pengar över till landsbygdsutvecking, utan denna ska ske med hjälp av EU-pengar. Alltså måste nästan alla skattepengar användas till att betala alla satsningar inne i Kristianstad.I början avmandatperioden fick kommunen en invit från Bengt Andersson i Hässleholm om att bygga en gemensam tätort mittemellan Kristianstad och Hässleholm. Detta avfärdades med en axelryckning. Förslaget hade inneburit att idag när man planerar den nya höghastighetsbanan så hade Kristianstads kommun varit med i leken. Nu får man sitta vid sidan om och tittat på.

Ett förslag i arenadebatten var att bygga småhallar i tätorterna i kommunen och utveckla Linderöd som har korta pendlingsavstånd till örby, Malmö och Lund. Men ack nej, inga satsningare utandör centrala Kristianstad. Tänk om stockholmarna tänkt likadant, då hade Globen legat i Gamla stan.

Vi kommuninnevånare förväntar oss att ni som politiker ska tänka efter före och inte som nu efter besluten.Ett konkretattraktionskraftigt förslag ska du få. Utveckla Vångabacken så att vintersäsongen blir löängre:

1.Anlägg en jordvärmeanläggning i backen för att sänka temperaturen i backen så att snön inte smälter så lätt.

2.Bygg ut urymmen av energistaket som sänker lufttemperaturen när ma n gör snö med snökanonen.

3.Bygg en stugby i anslutning till backen, som värms av jordvärmeanläggningen. Stugbyn kan utnyttjs även sommartid med tanke på alla aktiviteter runt Ivösjön.

Detta skulle kanske kunna genomföras med EU-pengar eftersdom kommunalskatten är intecknad generationer framåt i tiden.

De starka reaktionerna när det gäller släckning av lampor i östra delen av kommunen beror troligtvis på att vi har Österlenvinter här och tvärtom skulle behöva dubbelt så många gatlampor för att kommunen skulle leva upp till sin belysningspolicy.Samma gällersommartid när vägarna är fulla av fågelskådare och turister nästan alla dygnets timmar. Någon möjlighet till överlåtelse finns inte eftersom de flesta vägarna är allmäna och sköts av Vägverket. Med detta anser jag att du fått den sakliga argumentationsom du efterlyste.