Konstvecka med färg och fantasi

Hässleholm Artikeln publicerades

Johan Bergendahl, fyra år, målar med en härlig röd akrylfärg. Han har redan målat något grått som slingrar sig, och bestämmer att det är den huggorm han såg i somras.

– Mamma skrek när vi såg ormen, berättar Johan som målar på det gemensamma konstverk som kommer att kunna beskådas på Vinslövs bibliotek under oktober månad.

– Jag stod och målade när vi var på besök i Dalsland i somras, och ormen kröp fram från husgrunden, berättar mamma Nina Bendahl, lika kreativ som sonen under "konstens vecka" på biblioteket.

– Jag hade läst om det i tidningen och så skulle vi hit och lämna tillbaka böcker, säger hon.

Tillsammans har de bland annat också gjort en katt och frukter.

– Idén med konstens vecka hos oss i Vinslöv är att fantasin ska få flöda och att alla kan vara med och pröva sin konstnärliga ådra och förmåga. Åldern spelar ingen roll, det är bara tiden son är begränsad till den här veckan, säger Ann-Christine Ekström, Vinslövs konstförenings ordförande.

– Konstens vecka är alltid vecka 40 och på initiativ av Sveriges konstföreningars riksförbund, men det är första gången som Vinslöv är med. Föreningen står för färg, papper med mera och invånarna inbjuds att måla konstverket som blir en och halv gånger fem meter.

– På det här viset blir konsten uppmärksammad lite utöver det vanlig, konstaterar sekreteraren Annelie Pedersen.

– De som deltar får använda vilka metoder som helst och vad de känner för. Papper, tyg, vattenfärg, akryl eller kartong.

Kurt Bellinder, kassör, ser också veckan som en möjlighet för föreningen att få fler medlemmar.

– En aktivitet som vi har för medlemmar den konstutflykt som blir den 18 oktober, då vi ska besöka Wanåsutställningarna, säger han.