Anefur vill förändra integrationspolitiken

Kristianstad Artikeln publicerades

Michael Anefur talade om Kristdemokraternas (Kd) nya integrationspolitik när det egna ungdomsförbundet höll riksmöte i rådhuset i Kristianstad under lördagen. Han vill att Integrationen ska syfta till att låta de nya svenskarna vara med. Och att locka fler invandrare till Sverige.

– Vi måste motarbeta de ideologier och partier som strävar efter att skapa och förstärka ett "vi och ett dom", proklamerade Michael Anefur och rev ner applåder i salen i rådhuset.

Åhörarna – distriktsordförandena från kristdemokratiska ungdomsförbunden (KDU) från hela landet – hade samlats för att hålla sitt årliga förbundsrådsmöte. Michael Anefur äntrade talarstolen direkt efter ett beslut om KDU:s budget för valrörelsen. Michael Anefur som blev integrationspolitisk talesman för KD så sent som i september i år berättade för de tillresta KD-ungdomarna hur han under sin tid som kommunalråd i Kristianstad var med om att hålla främlingsfientliga Sjöbopartiet utanför styret och hur han i valet efter, principfast, höll KD utanför ett majoritetskoalition där samma främlingsfientliga parti ingick.

– Det finns ideal som är så starka att man måste låta dem gå före det som är bäst ur taktisk synvinkel. Michael Anefur var inte sen att kritisera den "katastrofala integrationspolitik" som han menar att socialdemokraterna fört under sin tid vid styret. Och han använde sig av sin partiledare Göran Hägglunds uttryck om "verklighetens folk".

– Det finns många bland dem vi kallar verklighetens folk som inte tycker att saker ting fungerar. Och det första vi måste göra för att förbättra integrationen är att erkänna att vi har ett problem, säger han.

Han menade också att fördomar som att invandrare begår brott, att de får nyckeln till en Mercedes vid gränsen eller att de gärna lever på bidrag måste motarbetas.

– Vi sammanställer en egen faktabas för att bevisa att de här föreställningarna är felaktiga, säger han.

Annars är huvudbudskapet att en förbättrad integration innebär att invandrare som kommer till Sverige ska få ta del i, och få vara med att bygga det samhälle de bor i.

– Det kanske kommer hit en person som inte har gått gymnasiet, inte kan språket med mera och ovan på det så får han inte vara med. Då är det som upplagt för att det ska gå snett, menade Michael Anefur. Om bara några år tror han att arbetsmarknadskrisen vänt och att det kommer råda brist på arbetskraft i Sverige. Och då kommer det krävas en ökad invandring till Sverige.

– Hur kan vi tro att alla hela tiden ska vilja komma till Sverige? Tror ni att en person som tar sig från Afrika tackar nej till ett jobb i södra Europa och säger: "nej jag ska till Sverige där det är kallt och eländigt väder nio månader om året", frågar han åhörarna.

Därför menar han att en lyckad integration ska fungera som reklam för Sverige

– Vi måste vända trenden och vi måste inse att invandrare och invandringen innebär en möjlighet för det svenska samhället, säger han.