Brink berättade om karriären

Hässleholm Artikeln publicerades

Världsstjärnan Jan Brink var på måndagen inbjuden till Marknadsföreningen Nordostskånes möte. Och det kom att handla om allt från Brinks favoritmat till favorithästen Briar.

Marknadsföreningen Nordostskåne höll för första gången sin företagarträff i Hässleholm och aulan på Norra Station var nästan fullsatt.

Men så var dragplåstret också en världsstjärna med många mästartitlar på sin meritlista. Han fick under cirka 50 minuter svara på frågor om sin karriär och skratt blandades med applåder.

– Vad gillar du för mat? undrade moderatorn Håcan Nilsson.

– Jag är en fiskmänniska, svarade Jan Brink.

– Det är fel, för du gillar italiensk mat, sa Håcan Nilsson som tydligen läst på om världsstjärnan.

– Och så gillar du att ta en cigarr ibland, fortsatte han.

– Hur vet du det? kontrade Jan Brink.

Sedan fick han bland annat berätta om sin medverkan i OS i Sydney, enligt honom en av hans största upplevelser.

– Några skandaler du vill avslöja för oss? frågade Håcan Nilsson.

Jan Brink bara skrattade. Däremot svarade han gärna på frågor om sin trogna följeslagare under karriären, hästen Briar. Bland annat berättade Brink att Briar inte har någonting emot att flyga.

– Men varför blev det ridsport från första början? undrade Håcan Nilsson.

– Jag hängde i ridhuset i Tyringe, för där fanns alla tjejer, och det gick rätt bra för mig på hästryggen, berättade Brink som gifte sig 2007.

– Det är första gången jag provar på det och nu ska jag prova på att få barn också, sa han och åhörarna applåderade.

Håcan Nilsson fortsatte med att fråga vad som krävs för att bli en bra ryttare. Förutom tajming, teknik och rätt fysik blev svaret kemi mellan ryttare och häst.

– Som i ett förhållande. Det är oerhört viktigt, berättade Brink.

– Om jag skulle vilja köpa Briar, vad måste jag betala? frågade Nilsson.

– När han var tio var det en amerikan som ville köpa honom för 3,5 miljoner dollar och då stod dollarn i elva kronor, svarade Brink.

– Då får du behålla honom, sa Nilsson och folk skrattade.

Slutet på intervjun handlade om den sista stora tävlingen för radarparet Brink och Briar. Det var World Cup i Las Vegas tidigare i år. Brink berättade att han nu satsar helhjärtat på stallet Tullstorp och att utbilda tävlingshästar för den internationella marknaden.

– Det viktiga är inte att sälja många hästar, utan bra hästar. Min filosofi bygger på att man ska känna sig lite mer speciell, som om man köper en Ferrari, sa han.