Politiker petas från fullmäktigelista

Kristianstad Artikeln publicerades

Filip Nilsson, Ulf Persson och Nils-Arne Bidsell petas helt från fullmäktigelistan i Kristianstad inför valet nästa år, enligt förslaget till Moderaternas nomineringskommitté i går kväll.

Förslaget rör upp känslor bland fullmäktigeledamöternas partikamrater.

– Ska demokratin se ut på det viset, vet jag inte om jag vill vara med längre, säger en som fått förslaget presenterat för sig.

– Det är onödigt att skicka folk med Robinson till Malaysia när man kan spela in programmet i kommunhuset i Kristianstad, säger en annan. De tre har tunga uppdrag i kommunpolitiken i dag. Nils-Arne Bidsell sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott, Ulf Persson är ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden och Filip Nilsson leder såväl personalutskottet som Renhållningens styrelse.

Men under den gångna mandatperioden har de också sagts utgöra en falang inom partiet. En falang som anses ha fronderat framför allt mot sin gruppledare, kommunalrådet Bengt Gustafson, men också mot den styrande politiska majoriteten i kommunen. Förutom Moderaterna består den av Folkpartiet, Centern, Åhuspartiet och Kristianstadsbygdens framtid.

Mest omtalat är kanske Nils-Arne Bidsells öppna angrepp på Bengt Gustafson efter beslutet att bygga Naturum. Bidsell beskrev beslutet som "omdömeslöst och oansvarigt" och förklarade att "Din kristallkula är fylld med grumligt vatten från träsket".

Oenigheten resulterade också i ett öppet gräl mellan Moderater vid det senaste fullmäktigesammanträdet. Under de senaste veckorna har de tre fått uppleva flera angrepp emot sig. På Kristianstadsbladets insändarsida har det förra kommunalrådet Göran B:son Asklöf och hans hustru Gunilla Asklöf, båda före detta aktiva M-politiker, uppmanat medlemmarna i partiet att utnyttja provvalet till att rensa ut "osolidariska" moderater.

Men i det provvalsresultat som presenterades på måndagen hamnade Ulf Persson och Nils-Arne Bidsell på delad sjätteplats, medan Filip Nilsson kom på plats nummer 18. Men i det förslag till lista inför kommunfullmäktige som nomineringskommittén hade att ta ställning till i går kväll fanns ingen av dem med bland de 45 namnen.

Förslaget är sammanställt av nomineringskommittén själv.

– Vi träffades i söndags för en förberedande diskussion, bekräftar ordförande Pontus Lindberg. Sedan fick gruppledaren (Bengt Gustafson) i uppdrag att titta på listan för att göra eventuella justeringar inför mötet på tisdagskvällen.

Varför är Ulf Persson, Nils-Arne Bidsell och Filip Nilsson inte med på listan?

– Jag kan inte kommentera vilka som finns på listan. Har du fler frågor får du vända dig till Bengt Gustafson. Men inte heller Bengt Gustafson ville ge några kommentarer före mötet i går kväll.

– Jag vill inte föregripa kvällens diskussioner.

Noteras kan att av de första tio platserna på nomineringskommitténs förslag till lista inför nästa års val så innehas sju av ledamöter i nomineringskommittén.