Gipsfläckade ryggar i halvtid

Kristianstad Artikeln publicerades

Under hela fredagen spred ungdomar från Åhus församlingskör julstämning. Elva tjejer piggade upp på 19 ställen, vid lunch hördes sången i Knauf Danogips matsal.

Klockan var strax efter tolv när lucia kom till hamnen i Åhus.

– Detta är insparken på julen för mig, sa en av arbetarna vid ett av borden i lunchrestaurangen.

– Det är ett lugn över det hela, sa hans kompis.

– Ja. Och det hör till, det ger julstämning, tyckte en tredje.

"Naatten gåår tunga fjät", hördes. In kom lucia med tio tärnor i följe. Sjungandes ställde hon sig längst fram i restaurangen med tärnorna bredvid. Uppradade efter längd, med den långa lucian i mitten. Alla blickar riktades dit. Nu syntes mest gipsfläckiga ryggar och den skönsjungande kören.

De hade börjat få rutin. Under dagen lussades det på 19 ställen runtom i Åhus. När de kom till hamnen hade hälften klarats av.

– Det är lite jobbigt, men mest är det jätteroligt, sa lucian Erika Hansson när sången på Danogips var avklarad.

Den 15-åriga lucian fortsatte.

– Det här är det jag ser fram emot mest, det är det roligaste med hela julen. Det är så kul att få sjunga julsånger.

Efter sången var det snabbt in i bilen som gällde för lucian och de tio tärnorna. Klockan var kvart över tolv, samma tid som sången på Åhus Strand skulle ha börjat.

Katarina Fredriksson, som hade bokat in lucian på Knauf Danogips, tycker att det är ett trevligt inslag i arbetsvardagen och hon tror att det är uppskattat

– Matsalen är i alla fall full. Det är den aldrig annars. Det viktigaste är att de sjunger lite av de traditionella julsångerna, precis som de gjorde idag.

Pengarna som företagen betalade för lussandet gick till Lions Club Åhus. Under dagen kunde de dela ut 20 000 kronor till välgörenhet.

– När vi var på Furuboda gav vi dem 10 000 kronor som grundplåt för en ny lekplats. Lanternan och Åhagas äldreboende fick 3 000 kronor var. Det fick också Gärdskans dagcentral. Sedan bjöd vi på lussefikat hos Furuboda. Så där gick ytterligare 1 000 kronor, sa Östen Gunnarsson från Lions.