Opinion

Regeringen avgör valet

Opinion Artikeln publicerades

Det nya året blir av allt att döma omtumlande. Valrörelsen, som drar igång med en partiledardebatt den 20 januari, kommer att följa två parallella spår. Dels blir det en kraftmätning mellan två tydliga alternativ, dels kommer debatten att fyllas av spekulationer om eventuella vågmästare och nya blocköverskridande konstellationer. Väljarna tvingas räkna med en rad olika faktorer.Politik handlar iförsta hand om förtroende. Svenska folket förväntar sig en regering som klarar jobben och värnar välfärden.

Mona Sahlin (S) och Lars Ohly (V) borde vara alliansens drömmotståndare. Sahlin är inte särskilt populär ens i de egna leden eller bland de egna väljarna. När hon åkte till Saab-fabriken i Trollhättan ekade budskapet om stöd till arbetarna ihåligt. Besöket var framför allt ett mediejippo – helt i linje med hennes ledarstil. Knappast någon inbillar sig att en Sahlinregering skulle klara den ekonomiska krisen bättre. Vidare borde Ohlys skattehöjariver framkalla rysningar hos var och varannan. Men i stället för att stärka regeringen gynnar Socialdemokraternas svårigheter framförallt Miljöpartiet.

Sverigedemokraternas framgångar är ett kapitel för sig. En inte alltför långsökt gissning är att sommarens upplopp och bilbränder bidragit till att stärka den främlingsfientliga opinionen. Hittills har inte de etablerade partierna varit lyckosamma i sina motangrepp. SD-ledaren Jimmie Åkesson har aldrig varit närmare en riksdagsplats än han är i dag. Ju mer debatten handlar om SD desto bättre tenderar det att gå för partiet. Därmed inte sagt att valet redan är avgjort till SD-politikernas fördel. Åkesson har inte särskilt mycket att komma med om valdebatten kretsar kring finanspolitik och tillväxtfrågor.Varför går detdå så dåligt för alliansen? Troligtvis finns en del av förklaringen i hur man kommunicerat kring Saab och Volvo. Det finns ingen stark opinion som kräver att staten ska ta över den svenska bilindustrin. Tack och lov. Men ansvariga ministrar har stundtals gett ett nästan likgiltigt intryck inför krisande storföretag och massuppsägningar. Väljarna förväntar sig en regering som står på tårna för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för näringslivet.

Därtill handlar nog mycket av väljarflykten om Försäkringskassan. Vi ska först och främst komma ihåg att mycket av politiken har varit framgångsrik. I dag är det färre som sitter fast i passivt bidragsberoende än under den föregående regeringen. De som verkligen behöver hjälp av samhället får det. Även om myndigheternas hantering av långtidssjukskrivna har kommit att framstå som väl rigid.

Fredrik Reinfeldt (M) har fortfarande en chans att hämta in oppositionens försprång. Detta förutsätter dock att han på ett tydligt sätt visar och kommunicerar att alliansen har en sammanhållen jobbpolitik och står för en välfärdspolitik som värnar de svagaste. För att citera Göran Persson: val vinns och förloras av sittande regeringar.