Opinion

Bara ordvrängeri

Opinion Artikeln publicerades

ººDe rödgröna vänsterpartierna presenterar "överenskommelser" på löpande band, pressade till det: på måndagen om försvaret, på tisdagen om sjukförsäkringen. Trist bara att beskeden är så vaga.

Ifråga om sjukförsäkringen fortsätter S, V och MP sin osmakliga retorik om regeringens människosyn, men uttrycker också – faktiskt – vissa önskemål om hur de vill att det ska bli. Eller snarare, de understryker vikten av nya utredningar.

Så hur ska man då analysera den rödgröna linjen i sjukförsäkringsfrågan?

"Ofinansierat och ofärdigt", sammanfattade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) förtjänstfullt. Det ska bli högre ersättning och den bortre parentesen – "stupstocken" – ska avskaffas. Kanske. Arbetsförmågan ska nämligen fortsatt prövas.

Här är de rödgröna i och för sig något viktigt på spåren. Prövningen ska nämligen ta större hänsyn till individen än till systemet. Med detta understryker Sahlin & co den enskildes rättigheter på ett förtjänstfullt sätt, som säkerligen allianspartierna inte har några invändningar mot. Åtminstone inte så länge rättigheterna är klart definierade och relevanta.

Tolkningen blir också att det inte är metoden det är fel på.

Ifråga om ersättningsnivån finns också bara rödgröna ambitioner. Här vill de höja nivån till 80 procent, någon gång, oklart när. Att de inte talar om en återgång till den 90-procentsnivå som Socialdemokraterna tidigare hade som norm är berömvärt. Ändå är det oklart hur de tänker sig att en mer generös ersättning ska bekostas.

När ohälsotalen skenade under 1990-talet analyserades orsakerna noga. Ett antal utredningar kom då fram till att de ekonomiska incitamenten spelade en betydande roll och att sambandet med den regionala arbetslösheten var påtagligt. Med maktskiftet 2006 kom förändringarna.

Måndagens besked från de rödgröna om sjukförsäkringen var ett icke-besked. Ett till.