Dags för vintersport i Tyringe

Hässleholm Artikeln publicerades

"Finns det snö någonstans i Skåne så är det i Tyringe", säger Rolf Rantzow från Korpens skidsektion på orten. Och visst är det från och till lite sådär med kung Bores närvaro. Men under lördagen lockade kombinationen sol och snö ut drivor med skidåkare i skidspåren.

– Tyringe är en gammal vintersportort. Vi hade till och med en hoppbacke här förr, men den revs på 50-talet, säger Rolf Rantzow.

Han har tillsammans med långfärdsvännerna i Korpen spårat utanför Tyringe i 35 år. Vanligtvis är det slingor på fem, sju och tio kilometer som gäller. I år har det bara blivit en fem kilometers-slinga. Så de som står och värmer upp på parkeringen får ta flera varv om de vill få upp flåset.

Gunnarssons har packat skidorna i bilen och kört från Hässleholm. Nu står de vid parkeringen och spänner på sig laggen.

– Det här är skithärligt, säger Jörgen Gunnarsson.

– Vi tog ut skidorna veckan innan jul och har åkt en hel del. Men ni kan inte stå här på parkeringen, härifrån ser ni inte hur fint det är i spåret, säger Marita Gunnarsson.

Invid står Anja och Birgit Piirainen. De har åkt ända från Helsingborg och nu tar de en varm choklad-förstärkt paus mellan varven i spåret.

– Jag brukar springa tre gånger veckan men det här är så avkopplande och så jäkla friskt, säger Anja Piirainen.

– Det är nog tio år sedan jag kunde åka skidor och det här är ju fantastiskt, säger Birgit Piirainen.

Ert namn skvallrar om ett finländskt påbrå. Vilken är egentligen Nordens främsta skidnation?

– Nja, Finland ligger lite lågt, men det går inte så bra för Sverige heller. Norge får det bli.

Ute i spåret blir det internationellt värre. Förr om åren lockade Tyringes säkra snötillgång danskarna över sundet. Det verkar vara en tradition som håller i sig: Pia Göthgen bor i Köpenhamn men har sommarstuga i Skåne.

Hur är det att vara skidåkare i Köpenhamn?

– Inte lätt, vi har ingen snö. Men vi har konstbackar inomhus för dem som måste träna slalom innan vintersemestern. Annars är det svårt. Rullskidor? Nej, det är det ingen som åker.

Ulf Bjuremar från Tyringe står för den lokala närvaron i spåret.

– Tillgången till snö brukar vara ett problem så jag får nöja mig med att springa mycket. Dessutom cyklar jag cirka 600 mil om året till jobbet.

Och trots att parkeringen vid Malmövägen var full tycker Ulf Bjuremar att det borde vara fler ute och sladda i spåren.

– Äh, de som bor i Tyringe kan gott gå hit. Det har jag gjort.

Inger och Staffan Castor gör sig redo för spåret.

– Det som lockar ut oss i spåret är absolut naturupplevelsen, säger Inger Castor.

– Vi har åkt bil ända från Bjärnum. Här är fint, man vill inte åka runt på någon snöig golfbana, säger Staffan Castor.

ALEXANDER VICKHOFFFakta: Skidturer i historien

Succé:

Roald Amundsen

Tävlade 1911 mot britten Robert Falcon Scott om att nå Sydpolen. Scott satsade på hästar och motordrivna slädar medans norrmannen Amundsen litade på hundar och skidor. Amundsen vann och nådde Sydpolen efter drygt tio månader. Scott kom aldrig levande från Antarktis.Fiasko:

Johann Mühlegg

Vann allt i OS i Salt Lake City 2002 och var så överlägsen att det svenska medaljhoppet Per Elofsson fick en kris och gick in i väggen. Sen gick det sådär, Mühlegg avslöjades som dopad och tysken som tävlade fick lämna tillbaks alla medaljer och skidade sig ur idrottshistorien.