Opinion

Mjukispartiet Moderaterna

Opinion Artikeln publicerades

Moderaterna är trötta på att de rödgröna vänsterpartierna framställer dem som hårda, cyniska och okänsliga. Bättre då att försöka vända diskussionen och ta nya initiativ på ett av oppositionens kärnområden: välfärdspolitiken.

Så skulle man kunna tolka Moderaternas senaste utspel. Och då handlar det inte om att bli kvoteringskramare.

Nej, i en debattartikel i Dagens Nyheter på fredagen förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt och partisekreterare Per Schlingmann att M ska stå för en "trovärdig, närvarande och reforminriktad välfärdspolitik". I valet ska moderater i hela landet gå till val på ett "tydligt och trovärdigt välfärdsbudskap".

Grunden för den nya politiken är de 1 500 besök som moderata politiker har gjort på arbetsplatser i den offentliga sektorn sedan 2008.Rent taktiskt är detsmart av M att inrikta sig på välfärdspolitiken. Dels är det ett område som ligger många svenskar varmt om hjärtat, dels behöver M bli bättre på att nå ut till kvinnliga väljare – varav många jobbar just i den offentliga sektorn.

Men vad innebär då löftet om "ett tydligt välfärdsbudskap" i praktiken? Inte särskilt mycket nytt, visar det sig.

De som jobbar i välfärden anser generellt att de har för dålig lön. Moderaternas förslag är, precis som förut, fler skattelättnader och att underlätta för fler olika arbetsgivare.

Vårdpersonalen vill ha mer inflytande över sina arbetsplatser. Landstingen ska bli bättre på att lyssna på sina anställda, lovar Moderatföreträdarna.

Barnomsorgspersonalen oroas över för stora barngrupper. M:s lösning är att "personaltätheten måste vara så hög att alla barn blir sedda".

I äldreomsorgen är personalen stressad och bekymrad över att demenssjuka äldre ibland måste bo tillsammans med friska äldre. Reinfeldt och Schlingmanns svar är att det krävs ett större utbud av boendeformer.

Allt känns igen från tidigare M-löften. Det stämmer förvisso att alliansens politik, generellt sett, gynnar personalen i den offentliga sektorn. När fler arbetsgivare konkurrerar om personalen ökar också möjligheten att få bättre löner och villkor. Och för många lågavlönade barnskötare eller vårdbiträden har jobbskatteavdraget gett en månadslön extra om året – det är betydligt mycket mer än vad Socialdemokraterna lyckades med under den förra mandatperioden.Men om M vill övertyga med sin nya, mjukare image behöver förslagen bli tydligare. Hur ska M garantera att det inte blir för stora barngrupper i förskolan? Hur ska personalen i äldreomsorgen kunna göra karriär? Hur ska beslutsvägarna i landstingen bli kortare, så att vårdpersonalen får mer att säga till om?

Personalen i vården och omsorgen är van vid att politiker lovar runt och håller tunt. Om M vill framstå som partiet som är bäst på att leverera kvalitet i välfärden måste löftena följas upp med mer konkreta besked.