Istäcke kan försena fartyg

Kristianstad Artikeln publicerades

Ett halv kilometer brett istäcke utanför Åhuskusten kan orsaka problem för fartygen till hamnen. Nu hoppas man att vindarna vänder och driver ut ismassorna till havs.

Sedan mitten av december har kylan och en ostlig pålandsvind gjort att ett allt större istäcke har växt till sig utanför och i hamninloppet i Åhus. Isen har sträckt sig så långt som över 500 meter utanför kusten.

– Sådant här händer ungefär vart tionde år. I morse var det exceptionellt kallt med minus 16 grader. Det packar på isen, sa det kommunala hamnbolagets vd, Krister Andersson, i går.

Ismassorna har än så länge inte varit något problem för fartygen som angör hamnen.

– De är inget hinder för fartygen, men det kan vara mindre problem med isklumpar mellan kajen och fartyget, säger han.

Isen utanför hamninloppet skulle däremot kunna ställa till med förseningar för linjefartygen som kör efter tidtabell.

– Förseningar vid isbildningar är legio i branschen. Det gör det svårare att planera. Plötsligt kan vi ha ett batteri med fem fartyg att hantera i stället för en jämn ström.
Eftersom vinterkylan ännu inte har visat tecken på att ge med sig, snarare tvärt- om, tog hamnbolaget i går Sjöfartsverkets lotsbåt till hjälp för att luckra upp isen.

– Om det fortsätter att frysa blir isen bara tjockare och tjockare.

Hamnbolaget har dock haft tur. Under natten mot tisdagen vände den ostliga vinden mot nordväst.

– I grevens tid kom det en ändring. Isen släppte lite från kustkanten och gled ut till havs. Nu är isen längre ut, men den är inte sammanhängande längre, utan har spritt sig med öppna ytor, säger Björn Sandberg på Åhus lotsstation.

Under tisdagen körde han och kollegan med en lotskutter för att luckra upp isen ytterligare och därmed hjälpa naturen på traven.

– Vattnet strömmar hela tiden och om vi luckrar upp ismassan ger vi den hjälp att glida utåt. Nu får vi se hur det går, om vindarna ökar och i rätt riktning. Det ska blåsa mot sydväst.