Svårt att forcera snö och is

Kristianstad Artikeln publicerades

Vintervädrets is och snödrivor skapar problem: under januari har antalet anmälningar till kommunens tekniska nämnd nästan tiodubblats jämfört med förra året. Extra drabbade är de äldre och funktionshindrade.

För den som går forceras en tjugocentimeters snövall enkelt på vägen in till affären. Sitter man i rullstol är det annorlunda.

– Vallar efter plogbilar kommer vi inte förbi men värst är snömodden. När det är så här kallt fungerar det men kommer det snö så kan man köra fast helt, säger Linda Hedman.
Framför huvudentrén där hennes taxi stannar om mornarna är det plogat i dag. Värre är det vid handikapparkeringen där Kenny Sörtely ställer bilen.

– Jag behöver en dryg meter för att komma ur stolen och in i bilen och när det är snövallar tätt inpå är det svårt. Och om det är isigt kan stolen åka iväg, säger Kenny Sörtely.

Han har också störst problem när det är slaskigt väder. Men än så länge har han inte kört fast helt i år.

– Men för ett par år sedan fastnade jag rejält ute vid Vä. På vägen tillbaka till bussen körde jag fast i 30 centimeter snö och fick vinka in busschauffören som kunde hjälpa mig loss.
Utanför Domus går Karin Karlsson med sin rollator.

– De säger att det ska snöa så jag passade på att bunkra upp i dag, blir det mycket snö går det inte att handla.

Här på gågatan är det snöfritt. Värre har det varit vid hemmet ute på Näsby.

– I torsdags var det så dåligt plogat att jag fick gå ute i vägen, och det är ju inte en så bra idé.

Halkan löser hon med dobbar och snö på rollatorhjulen borstas bort med sopkvasten som ligger i korgen.

– Problemet är när det blir snömodd. Då fastnar man. Och jag som flyttade ned till Skåne för fyrtio år sedan för att slippa snö och elände.