Opinion

Sahlin debatterar på en allt lägre nivå

Opinion Artikeln publicerades

ººTredje debatten på en vecka mellan Fredrik Reinfeldt (M) och Mona Sahlin (S) bjöd på mer av samma.

Debatten i Studio ett i P1 på onsdagen handlade, som vanligt, bland annat om jobben, socialförsäkringarna och vem som är mest regeringsduglig.

Och argumenten sitter där de sitter, vilket lär ge effekt. Med tiden lär nog till och med den som inte lyssnar till debatterna inse att skillnaden mellan Reinfeldt och Sahlin, mellan allianspartierna och de rödgröna, är att färdiga förslag står mot ofärdiga. Sahlin har fortfarande besvärande svårt för att låta trovärdig när hon gång på gång hänvisar till kommande utredningar och att det ska komma besked. Då får man, för de rödgrönas trovärdighets skull, hoppas att det inte blir samma typ av nonsensbesked som ifråga om försvarspolitiken och sjukförsäkringarna.

Noterbart är också att numera har Sahlin svårt för att resonera. Det är mycket känslor och symbolretorik om trygghet och rättvisa, men förfärande lite klara besked – om man då bortser från "misstaget i arbetet", den tidsgräns på 58 år som hon står bakom för att någon ska kunna bli förtidspensionerad.

Lite lustigt blir det när S-ledaren sedan blir upprörd över att statsministern ger tillbaka med samma mynt som hon, och ondgör sig över ett uttryck som "Sahlins stupstock". Man bara undrar vad det är som gör att stupstocksretoriken går an när den kommer ur Sahlins mun, men inte ur någon annans.

Den dryga, överlägsna ton som Sahlin sedan la sig till med lär inte heller höja förtroendesiffrorna för henne. "Jag vet inte om du, Fredrik Reinfeldt, har hört talas om att det finns någonting som heter fackföreningsrörelse och arbetsgivarorganisation."

Det är lågt, Sahlin. Oseriöst. Och definitivt ovärdigt en statsministerkandidat.