ABK-uttalande förvånar inte

Kristianstad Artikeln publicerades

Sven-Erik Bergkvist i ABK:s styrelse tar bestämt avstånd från styrelseordförandens uppfattning om att pendlande mammor inte kan få vd-jobb.

Gösta Johanssons (M) uttalande om att pendlande kvinnor med små barn hemma inte kan bli aktuella som vd för ABK har väckt debatt i Kristianstad.

Flera företag har spontant hört av sig till tidningen och förklarat att det inte går att jobba på det viset i dagens Sverige.

– Jag blev otroligt förvånad över att man kan uttrycka sig på det viset. Oftast är man ju en familj som hjälps åt att planera och det finns en väldig förmåga att få ihop det. Ofta finns det även andra stödfunktioner runt omkring, säger Jenny Svensson, 35-årig pendlande Åhusbo.
Hon är småbarnsmamma. Och Sparbankschef i Degeberga.

– Jag blev anställd i banken när jag var gravid, som privatrådgivare. När jag var mammaledig uppmanades jag att söka en tjänst som bankchef. Det visar att det går att kombinera familjeliv och att det mer handlar om vad man har för chefer och inställning i företaget.

Hon tycker själv inte att det är något problem att pendla, även om det just i hennes fall inte är så långt.

– Det är en fråga om planering och prioritering, och delat ansvar. Jag tror också att man gör ett bättre jobb och blir en bättre förälder om man får jobba med det man vill.

En kvinna som passade in på kravprofilen är mamma och var på intervju inför tjänsten hos ABK.

– Jag läste om uttalandet i dag och tänkte "det är ju ändå 2010". Men jag har varit med så länge i en mansdominerade värld och är inte förvånad, jag är inte naiv, säger hon.

– Det ovanliga är nog att man säger det, många tänker det bara.
Sven-Erik Bergkvist (S), vice ordförande i ABK:s styrelsen, säger att frågan om pendling eller mammor aldrig varit uppe i styrelsen. Detta eftersom själva rekryteringen aldrig behandlades där.

– Det är ingenting som vi diskuterat, och jag tar bestämt avstånd från detta. Alla kan få jobb hos ABK, vi gör ingen sådan skillnad. Vi har också anställt flera gravida kvinnor, säger han.

Däremot har han och partikollegan Henry Larsson reserverat sig mot lönen för den nya vd:n.

– Vi tyckte att den nivån den nuvarande vd:n har kunde räcka.
Omkring 55 personer sökte tjänsten som vd, varav en handfull kvinnor. Flera av de sökande verkar inte ha förstått att de sökt en tjänst i offentlig sektor, utan har krävt att deras ansökan ska vara konfidentiell. ABK har också hemligstämplat alla ansökningar, men visar upp dem på förfrågan.