New Articles

Snön drar in över Skåne

New Articles Artikeln publicerades

(Uppdaterad) Hårda vindar och nya, kraftiga snöfall fick SMHI att utfärda klass 1-varningar på Österlen och runtom i övriga Skåne på lördagen. Förare till vindkänsliga fordon rekommenderades att undvika Öresundsbron.

Ett kraftigt snöoväder drar på nytt in över Skåne. Enligt polisen i Skåne är det besvärligt väglag framförallt i de sydöstra delarna av regionen, men trots detta har bara en enda trafikolycka rapporterats under natten eller tidigt på morgonen. Det var i Eljaröd utanför Tomelilla som en personbil körde i diket. Ingen person skadades.

Ett kraftigt snöoväder passerade Danmark på fredagen.

– Sydskåne kommer antagligen att beröras av den här snön under natten och det kommer att blåsa en del också, men det var värre i onsdags, enligt Sten Laurin på SMHI.

– Det kraftigaste ser ändå ut att hålla sig ute till havs, och sedan smyger det bort söder om Blekinge och bort mot Gotland.

Vid 19.30-tiden utfärdade SMHI en klass 1-varning för stora delar av Skåne. Upp emot en decimeter snö väntas i samband med hårda nordostliga vindar. En varning av den graden innebär att vädret kan innebära vissa risker för allmänheten samt störningar för en del samhällsfunktioner.

Trots snöovädret inträffade inga allvarliga trafikolyckor under fredagskvällen.

Vid 18-tiden ikväll började busstrafiken att påverkas. Två hållplatser i Gylle på linje 165 mot Lund stängdes. Flera linjer i både stads- och regiontrafik blev försenade och några linjer fick dras in helt och hållet för resten av kvällen.

De bussar som ställts in är linje 190 till Ystad, linje 184 till Klagstorp, linje 181 till Vellinge samt stadsbuss nummer 3 till Gislövs läge.

– Det är främst området nere i sydspetsen av Skåne som påverkas, sa Sven Tufvesson på Skånetrafikens pressjour vid 20-tiden på kvällen.

Han menar dock att Skånetrafiken är förberett på problemen.

– Alla de här vinterdagarna har ju gjort att vi känner att vi måste vara på alerten, säger Sven Tufvesson.

Vägverket varnar också för dåligt väglag via sin hemsida. Både väg 9 till Ystad och väg 100 mellan Skanör och Falsterbo är enligt varningen snötäckta och det anses besvärligt att ta sig fram där.

Lördagen blir till en början mulen, sedan klarnar det upp och ser ut att bli soligt under eftermiddagen. 5-6 minusgrader väntas till en början men det blir gradvis kallare under dagen.

– Om det försätter att vara klart kan det bli upp till 10 minusgrader på söndag, sade Anna Österman på SMHI vid lunchtid på fredagen.

– Det beror dels på att vi har nordliga vindar, dels på att molnigheten är tunn. Då blir det rejäl avkylning på natten.