Ökad jämlikhet är bättre för alla

Kultur Artikeln publicerades

I en aktuell bok, "Jämlikhetsanden", visas hur jämlikhet gör våra samhällen bättre. Ingen överraskning, anser Johan Ehrenberg.

Jämlikhet. Smaka på ordet. Något jämnt är bra, något ojämnt är negativt. Så varför är så många rädda för jämlikhet? Den enkla sanningen är ju att alla i ett samhälle, från fattig till rik tjänar på att vi har mer jämlikhet.

Ja alla!

Det finns faktiskt inga krafter som tjänar på ojämlikheten. Inte som människor.

Det finns system som tjänar på det, pengasystem, utsugning, ockerräntor… men individerna förlorar.

Det finns det vetenskapliga belägg för.På svenska kommer nuboken "Jämlikhetsanden" av Wilkinson och Picket. Två forskare som går igenom världens länder och granskar ojämlikhet. De upptäcker att de saker vi i dag skyller på samhällsproblem, olika sjukdomar, livslängd, kunskap och trygghet, faktiskt inte är det som skapar ojämlikheten utan det är bristen på jämlikhet som skapar själva problemen.

Alla mår sämre i samhället om det är ojämlikt. Vi gör våra liv värre.

Ja även de rikaste.

I ett ojämlikt samhälle är risken för personlig katastrof alltid större. Risken för fall, för att förlora allt, för att bli utstött och "misslyckad" oroar alla. Ju mer ojämlikhet desto större psykiska åkommor, större fysiska problem och större problem med koncentration och utveckling.

Det här har ju socialister tyckt och tänkt länge. Att vi gillar trygghetssystem handlar ju om att hela samhället mår bättre av det, det är inte avund eller ilska mot rika som är motorn för ökad jämlikhet. Det är lyckan för alla.

Arvsskatter är till exempel ett utmärkt sätt att minska orättvisor och öka gemenskap i ett samhälle. Ju mindre man ärver sin rikedom och makt, desto större möjlighet att leva som en fri människa."Jämlikhetsanden" ärlite annorlunda eftersom den inte tycker, utan verkligen försöker gå igenom vetenskapliga fakta från offentliga källor. Hur ser det ut i rika jämlika länder jämför med rika ojämlika?

Jo de orättvisa samhällena skapar mer skadlig stress som skapar ineffektivitet och kortsiktighet.

Det krävs jämlikhet för att vi ska våga slappna av som människor.

Tänka fritt.

Så varför är inte jämlikhet alla politiska partiers öppna mål i årets val. Varför stormar man inte fram under den banderollen, varför trängs de inte framför kamerorna i ivriga försök att uttala ordet mest övertygande?

Det märkliga är ju att vi i Sverige är – bredvid Storbritannien – det land som ökat ojämlikheten mest sen början av 80-talet. Oberoende av röd eller blå regering? I dag är Storbritannien tillbaka på samma ojämlikhet som man hade efter andra världskriget – detta efter 13 år av Labour styre…

Orsaken är att politiker på 80-talet faktiskt beslöt sig för att byta jobb. Man bytte från att vara förändrare av vår sociala vardag, till att bli nationalekonomer.

Människor mår visserligen bra av jämlikhet men enligt borgerlig nationalekonomi är effektiviteten i finans- och produktionssystemen större om den belöning jämlikhet ger, kan bytas mot belöningen mera pengar.

Att företagsledare och borgerliga ideologer tror att de själva mår bra av ojämlikhet och skadlig stress, handlar om att man valt ett annat mål för politiken än människors välmående.

Ett gigantiskt självbedrägeri på ekonomismens altare, vi blir alla – även de – sjukare av ett liv i girighetens skugga.

Kan man ändra på det?

Javisst. Vi har faktiskt inget val. Ställda inför en framtid av klimatkris och ekonomisk brist har vi bara ett sätt att försäkra oss om ett bättre liv.

Ökad jämlikhet.