Holst i nya färger

Kultur Artikeln publicerades

Jan Erik Holst trivs i det lilla formatet, och att röra sig mellan helhet till detalj. I februari ställer han ut på CSK:s Galleri Konstlustan.

Två små rum. Inget märkvärdigt. Men ett välbesökt galleri, och för Everödskonstnär Jan Erik Holst är det, som han säger, "ett bra ställe att visa konst på".

Vi möts på Konstlustan, CSK:s galleri bredvid det café som stängt. Här visar han bilder från det senaste årets produktion. En snabb blick ger en känsla av gemensam helhet, men varje bild är sin egen värld. Här finns gott om saker att utforska.

– Det är bilder som man måste ge tid, säger han, och det är också så han jobbar. Flera bilder på gång samtidigt, ett slags organiskt långsamt växande.

I rummen visar han uteslutande akvareller, med en collagekänsla – utan att vara collage – och med referenser till musik, orientalisk konst och gatunät. Bland annat. Är det det som kännetecknar en Holst, detaljerna, myllret?

– En äkta Holstare? Kanske färgen och mitt intresse för struktur?

Jan Erik Holst brukar vara en trogen konstrundeutställare, med säte på hotellet i Everöd. Inte så i år. Istället arbetar han emot en större aprilutställning på Yllan, i den gamla transformatorhallen. Här skall han, främst, visa större oljemålningar.

Utställningen på Konstlustan pågår till 26 februari.