Hässleholmsduon tar VM-rallyt som ett äventyr

Sport Artikeln publicerades

Om en knapp vecka är det dags för VM-rallyt Rally Sweden och på startlinjen finns två ekipage tävlande för Hässleholms MK, Johan Green och Jonas Olsson. För dom blir rallyt ett enda stort äventyr även om de inte kör VM, utan nöjer sig med SM-delen som startar direkt efter.

Båda två har varit i Värmland förut och kollat in VM-rallyt som publik, nu blir det premiär som förare. Att köra i samma tävling som Loeby, Hirvonen och inte minst Formel 1 världsmästaren Kimi Räikönen, blir en upplevelse för de båda.

– Visst blir det fräckt, konstaterar Johan.

– Nu kommer vi direkt efter att VM-gänget har kört sträckorna så all publik finns kvar och då snackar vi om tusentals åskådare. Häftigt!

Jonas har faktiskt kört rallyt en gång tidigare, 2008.

Nåja, kört var kanske en liten överdrift?

– Vi fick åka över startrampen, men sedan blev resten inställt på grund av töväder, berättar Jonas.

I fjol kördes inte rallyt, det var istället norrmännen som hade nöjet att ha VM, men sträckorna ingick istället i SM-tävlingen Värmland Runt. En tävling som Jonas körde och minns flera av sträckorna. Speciellt berömda "Colins Crest" där han stått som åskådare flera gånger.

– Nu fick man köra själv och det var riktigt fräckt. Fast jag tog det rätt lugnt över krönet, för jag visste hur lurigt det är efter landningen!
Jonas Olsson kör i den "lilla grupp N-klassen" med sin Ford Fiesta och vid sin sida har han ny co-driver, Mikael Jönsson från Karlshamn.

Ännu har paret inte någon tävling tillsammans, men väl ett tjugotal testmil uppe i Jämtland. Samarbetet fungerade perfekt och tempot var högt på testen. Så högt att det även blev mycket snöskottning.

– Gick väl lite för fort några gånger, så snöskottningen hoppas jag att vi har klarat av för det här året, skrattar Jonas.
Johan som har brorsan Morgan som ständig bisittare har mindre vintererfarenhet än Jonas, totalt fyra vintertävlingar finns i bagaget. Senast de båda körde på snö var 2007 i Limas stortävling, där det gick riktigt bra och man blev sexa av de drygt fyrtio deltagarna i klassen.

– För oss gäller det att undvika avåkningar och snöskottning. Förhoppningsvis gör konkurenterna misstagen och inte vi, hoppas Johan.

Fjolåret blev bitvis motigt för bröderna Green som inledde med en helt nybyggd Golf för grupp H-klassen. Man bröt samtliga DM-tävlingar medan det gick bättre i Bilsport Börsen Rallycup. Så bra att man vann hela cupen.

– Ett litet plåster på såren, konstaterar Johan belåtet.

Konkurensen blir tuff för både Johan och Jonas, men allt över en tiondeplacering är båda nöjda med. Resten av SM-året är avhängigt av hur det går i Värmlandsskogarna. En bra placering här och det kanske blir start även i nästa vinterdeltävling i Sandviken.