Han är årets ledare

Familj Artikeln publicerades

Göran Johansson är den som ser till att det händer saker, och att de blir gjorda, i Hästveda Folkrace Club. För det har han fått utmärkelsen "Årets ledare" som Södra Bilsportförbundet delar ut.

– Jag känner mig väldigt stolt och hedrad. Det kom som en total överraskning när jag blev framkallad under distriktskonferensen, säger pristagaren och berättar att allting började när sonen Daniel provade folkrace på sportlovet 1995.

– Han var inte sådär över sig entusiastisk när jag körde ut honom till crossbanan i Broby där man även körde folkrace. När jag hämtade honom några timmar senare hade han kört slut på pengarna, både de han fått, sina egna och ville köra mer.

– Det slutade med att jag anmälde oss båda till en kurs så vi fick licenser för att köra.Göran Johanssonsfokus låg på att matcha och stötta sonen som har ett genuint motorintresse sedan skolåren. Göran har varit mekaniker när Hasse Edvinsson körde bana och Formel V, som anställd mekat med både personbilar och lastbilar och sedan drygt 25 år driver i Broby Släp- & Servicecenter tillsammans med Lars Axelsson.

– Efter ett år gick vi över till Hästveda och det gick oförskämt bra får Daniel både i folkrace och när han sedan fortsatte köra rallycross fram till 2005.

– Själv körde jag aldrig någon tävling, inte frivilligt men två gånger har jag blivit utsatt för en kupp av medlemmarna. Bland annat anmälde de mig till en av vår hemmatävlingar när jag fyllt 50 utan att jag visste om det. Det var nervöst för de hade lånat en högerstyrd Saab, jag slutade som 37:a och de hade ordnat en fin pokal åt mig.När Daniel slutadeköra blev det mer tid över till föreningen. Göran Johansson tycker framförallt att det är roligt. Han är en föreningsmänniska som varit med länge, byggt upp och vill det ska fungera.

– Självklart är det bra mycket enklare av att även min sambo Birgitta är lika intresserad av folkrace, säger Göran Johansson.I dag har HästvedaFolkrace Club även en offroadsektion. Medlemsantalet är 154 och på dagens årsmöte och årsfest kan man på goda grunder antar att de slår vakt om att få behålla sin stöttepelare, mångårige styrelseledamot och kassör.

Svenska Bilsportförbundet konstaterade i sin motivering till att ge honom priset, att han visat ett oerhört engagemang. Samtidigt som han är drivande med exempelvis klubbens bana och nu byggande av klubbhuset, ligger funktionärerna honom också varmt om hjärtat och för dem arrangera både resor och andra sociala aktiviteter.