PG var den störste vinnaren i rallyt

Sport Artikeln publicerades

Det blev Mikko Hirvonens tur att vinna Rally Sweden, senast 2008 var det Fordkompisen Latvala som sprutade champagne på Torget i Karlstad och nu blev det äntligen Hirvonens tur.

Före tävlingen lovade han att " make it my year" och jag tror honom.

Loeb som hängde med bra fram till ett ödesdigert däcksbeslut, verkar inte riktigt lika hungrig på ett sjunde VM-guld. Kan förstås bara vara inbillning, för fransmannen har riktig vinnarskalle och ger naturligtvis inte bort en enda VM-poäng om han kan slippa. Men den missade Formel 1 chansen och kanske mättnad på rally kan ge Hirvonen det lilla övertag som behövs för att guldet ska hamna i Finland.


Nu skulle han förstfira sin första seger i "Svenska" och det skulle ske på det vanliga finska sättet enligt honom själv.

– One beer…

Mikko är trevlig och sympatisk även om han inte når upp till Markus Grönholms höjder. Markus var besviken på sin engångsgrej, men sträcksegern på favoritsträckan Sågen hjälpte upp humöret. När han rullade upp på målrampen möttes han av samma jubel som normalt möter segraren. Markus är populär och när han fick frågan hur han kände sig och speakern ville ha svaret på värmländska. Då svarade han:

– Gött!


Men frågan ärom inte Årjängs stolthet Per-Gunnar, kallas inget annat än PG, Andersson var Rally Swedens störste vinnare genom segern i S-WRC delen och tia totalt. I måndags fick han hem sin egenhyrda Skoda Super 2000 och hann med bara knappt åtta mil test innan start. Direkt visade han sedan vem som är "the champ" och bara åkte ifrån konkurrenterna. Klassegern var klockren och nu snackades det faktiskt om att "motorsportmiljonären" och f.d. Subarubossen Dave Richards är intresserad av PG i sitt nya Super 2000 team till VM nästa år.

Dave ta ett gott råd, slå till och skriv kontrakt, PG är ditt livs kap.

Det är inte svensk rallysport som är problemet i frågan varför det inte är några svenskar i Rally-VM. Istället är det de svenska företagarna som är problemet. Hade våra stora internationella företagsledare varit lika villiga att öppna plånböckerna som sina finska kollegor, ja då hade PG fajtats i VM-toppen. Tro mig!

Nu fick han den fina utmärkelsen "Abu Dahbi Spirit of the rally award" som delas ut till den som gjort något extra i varje VM-tävling. Känns liksom självklart att den skulle hamna i Årjäng.


Fortfarande är detinte klart om det blir något Rally Sweden 2011? Idag sätter sig tävlingschefen Bertil Klarin på planet till Paris för att diskutera saken. Men han är hoppfull och vilket rally skulle kunna knuffa undan det värmländska? I år dessutom med vinterinramning som hämtat från något Jenny Nyström julkort. Belackarna kan väl inte ha hittat något att klaga på i år?

Vill passa på att ge de cirka tretusen funktionärerna, du läser rätt: tretusen, som behövs för att dra runt Rally Sweden ett stort tack. Ni har jobbat fantastiskt bra, inga sura miner ens när jättepubliken på Sågen inte var så snabba att flytta på sig som ni ville.

Den enda sura minen jag mötte under rallyt satt klistrad på Kimi "Iceman" Räikkönen. Inte ens när publiken lyfte upp honom ur diket på Sågen vinkade han till tack.

Kimi, detta är inte Formel 1, i rallyskogen är vi alla lika oavsett hur mycket pengar du har på banken!