Fria ord

Låt Lilla Torg inspireras av Hötorget

Fria ord Artikeln publicerades

I tisdags (16/2) var jag i Stockholm på ett läkarbesök. På vägen från centralen till mottagningen passerade jag Sveriges i dag mest kända torghandelsplats – Hötorget. Dito återpassage skedde ett par timar senare.

På vägen tillbaka till Centralen (tåg till Malmö 15:21) så tog jag mig friheten att kontrollera hur torghandlarna hade "tältat" in sig på Hötorget.Av de cirka tio som var på torget så var den två som inte på något sätt var intältade utan bara hade ett tak över sina varor. Varorna som dessa två sålde det var läderarbeten som skärp, plånböcker etcetera respektive accessoarer som skarfar och liknande ting.

Resterande handlare som sålde blommor, frukt etcetera, de var verkligen ordentligt inbyltade med tältväggar, pressningar och till och med (som jag såg) en vägg av något slag.

I ordningsreglerna (insyn.stockholm.se) sägs följande: "På anvisad markerad torgplats ska försäljning ske från öppet stånd, torgvagn, bord eller liknande, som kan godtas av fastighetsnämnden".

Om man nu roar sig med att kontrollera temperaturen på dessa två orter (www.temperaturen.nu) och väljer Kristianstad/centrum och Stockholm/centrum så lär man bli varse om att det i Stockholm (+2 C) var cirka en grad varmare än i Kristianstad (+1 C).

Slutsatsen får faktiskt bli att man även i en sådan "håla" som Kristianstad, faktiskt får ha samma värdegrund som man har på Sveriges mest kända torghandelsplats. Är det kallt så får man klä på sig tältduk.

Dessutom så kan man faktiskt undra över en sak – kommunalrådet sa i tv att det var frun som handlade. Så när han var liten, så har det troligen hans mamma som handlade, eller om det nu var så "piga". Utan tvekan är det så att en man i den åldern som inte gör matinköp, han har aldrig gjort det tidigare. Kanske någon enstaka gång då alla andra varit oförmögna att ge förväntad service åt kommunalrådet.