Fria ord

Värna Kristianstads torghandel

Fria ord Artikeln publicerades

Det oroade mig då jag häromdagen såg på Sydnytt i tv att kommunpolitikerna i Kristianstad ifrågasatt torghandeln på Lilla Torg och då särskilt de tältöverbyggnader som gör det möjligt att bedriva denna handel med frukt och grönsaker samt blommor även vintertid. Det nämndes till och med att dessa tält borde klassas som saluhallar.

Vi bor visserligen inte i Kristianstad utan i Sölvesborg men brukar med jämna mellanrum åka till den närmaste större köpstaden Kristianstad och handla. Jag och min hustru räknar dessa resor till Kristianstad som något som förgyller vår vardag.Först brukar vi ta en rundtur ut till Långebro med omnejd och besöka de där befintliga varuhusen och affärerna efter behov. Då detta är avklarat åker vi in till centrum och går en runda bland de där befintliga affärerna och nästan alltid är det något vi behöver inhandla. Sedan gör vi ett besök på konsthallen och museet, därefter kommer dagens höjdpunkt då vi aväter lunch på något matställe.

På vägen mot parkeringen för att åka hem besöker vi alltid Lilla Torg med dess förnämliga torghandel, där finns ett stort utbud av läcker frukt, grönsaker och blommor. När vi kommer in i salustånden slår en underbar doft emot oss, en doft av färska, läckra och nyttiga produkter, varor som alla borde äta mer utav. Dessutom kan ögat glädjas åt alla vackra blommor som finns i stånden.

Att det är populärt att handla där förstår man av att man får trängas med alla de kunder som besöker stånden. Här råder en stämning som påminner om Sydeuropas torghandel. En pärla i kalla Norden att ta tillvara om Kristianstad vill förbli en ledande köpstad, en viktig anledning till att vi och många med oss besöker staden för att göra våra inköp.

Väl laddade med tunga kassar fyllda av vackra och nyttiga produkter från Lilla Torg startar vi vår återresa mot Sölvesborg och hoppas att vi framöver åter ska kunna besöka Kristianstad och handeln i stånden på Lilla Torg.

En uppmaning till politikerna i Kristianstad: Ta till vara på denna pärla om ni vill att Kristianstad ska utvecklas och fortfarande vara en ledande köpstad.