Bättre start för Jonas Olsson

Sport Artikeln publicerades

Jonas Olsson från Åhuskärr fick en bättre start i andra deltävlingen i Rally-SM, Vinterpokalen, än vid premiären i Rally Sweden. Där fick han bryta direkt efter att ha kört in i en däcktrave, men detta klarade han nu.

De två första sträckorna i Sandvikens SM-deltävling kördes på en folkracebana och genast fick Jonas minnesbilder av rallysprinten som inledde Rally Sweden.

– Jag tog det väldigt lugnt för en sådan grej till, vill jag inte vara med om.

Inte nog med att sträckan, som kördes två gånger, var väldigt knixig och svårkörd utan mildvädret gjorde den extra besvärlig.

– Arrangörerna hade spolat upp is på sträckan, men den hade nästan smält, istället var det nu bitvis väldigt moddigt.
Leder klassen Otrimmat 2Wd gör hemmaföraren Peo Berglund, nästan tretton sekunder före Jonas som håller åttonde platsen. En alltför stor marginal menar Jonas.

– Visst är det så, men jag tog det nog lite för lugnt om man ska var ärlig...

Ett snäpp upp är klubbkompisen i Hässleholms MK Johan Gren, sjua i Trimmat 2WD. Även han klagade på att det var en jobbig inledning.

– Speciellt andra gången vi körde var bromspunkterna svinhala.

För honom och brorsan Morgan är målsättningen klar, att hålla sjunde platsen. Även om det är tätt, upp till fyran, Jimmy Olsson från Storfors skiljer bara tre sekunder, så väljer Johan att ligga lågt. Inför lördagens sträckor, här har det lovats snö, är taktiken att hålla igen och låta konkurrenterna göra misstagen.

– Jag tror att det blir många avåkningar och det är bara att hoppas att vi klarar oss. Gör vi bara det, tror jag vi kan klättra ett par placeringar.
Leder gör oslagbare Leif Petersson från Göteborg, han vann även premiären.

I Trimmat 4WD är det Mats Jonsson som vanligt som håller i taktpinnen. Men bara drygt fyra sekunder efter är östgöten Mikael Lindquist med Hässleholms Co-drivern Per Andersson i WRC-Focusen. Säga vad man vill om den konstellationen, men jämna är dom. Noterade, exakt på tiondelen, samma tid på de bägge körningarna på folkracebanan.

För Olofströmsboende co-drivern Kalle Lexe, till höger i Pelle Säävs vassa Skoda Super 2000, har inledningen varit klart godkänd. Fyra i SM-klassen Otrimmat 4WD och sju sekunder efter segermaskinen och regerande Ryske rallymästaren Patrik Flodin. Vinterpokalen avslutas i dag