Maif större än Gud

Sport Artikeln publicerades

Det är fotbollsfeber på Listerlandet. Det har gått så långt att kyrkan har tidigarelagt sin gudstjänst. På Lister kommer herren i andra hand – åtminstone när Mjällby AIF spelar allsvensk hemmapremiär. Den första på 25 år.

Människorna på Listerhar aldrig haft problem med självförtroende. Det är dom mot resten av landet.

Men frågan är om de inte är kaxigare än någonsin. Efter 0–0 mot svenska mästarna AIK på Råsunda i premiären snackas det inte längre allsvenskt kontrakt.

Det är topp-tio som gäller – och om något år Uefa-spel. Det är sant. Projektet heter "Skönabäck" och innehåller Tipshall, konstgräsplan och tak över Hälleviksbadet. En satsning som görs hand i hand med Sölvesborgs kommun som verkligen fattar att Mjällby AIF är ett starkt varumärke.Sen 2006 har Mjällby AIFjobbat stenhårt för att nå allsvenskan.

Föreningen har tagit kliv varje år, men under de två senaste åren har hjulen snurrat extra fort.

Omsättningen har fördubblats från 15 miljoner till 30 miljoner kronor. Sponsorintäkterna har gått från 4,5 till 7,5 miljoner. Totalt har Mjällby AIF avtal med 400 samarbetspartners. Imponerande!

Strandvallen, som alltid har varit vacker, har moderniserats och anpassats för ett långt liv i allsvenskan.

Trots det är Mjällby noga med att marknadsföra sig mer som en förening än ett företag. Själen är viktig. Liksom klubbkänslan. 20 av 25 spelare i truppen är pojkar från Lister – eller från närområdet. Spelare som är uppväxta på sill och jordgubbar. Unikt i landet.Intresset för hemmapremiärenär enormt. Det talas om 5 000 åskådare, men så är Mjällby AIF inte enbart en angelägenhet för Listerlandet eller för Blekinge.

Maif är hela regionens angelägenhet. En undersökning i början av 2000-talet visade att drygt 50 procent av Mjällbys publik kommer från orter utanför Sölvesborgs kommun.

Så lär det bli även i morgon när Gais kommer på besök. Ett möte mellan två lag som experterna tippar ska ligga i den absoluta botten av allsvenskan.

Eftersom fotbollsplanerna är som dom är så förväntar jag mig en kamp med allt vad det innebär. Mot AIK vann Mjällby slaget om mitten. Det måste man göra även mot Gais. Sen gäller det att ta vara på de få målchanser man får. Och naturligtvis hålla ett eller flera ögon på Wanderson. Brassen är nämligen Gais bäste spelare i år också.

***

Strandvallen är nyrenoverad men Vägverket har förstås inte fått loss några pengar att fixa till vägen ut till Mjällbys hemmaarena.

Så till alla er som tänker ta er till Strandvallen: kör hemifrån i tid.