Opinion

Skvaller är inte oskyldigt

Opinion Artikeln publicerades

ººRyktesspridning och lögner. "Bekantas bekanta" som har berättat. Skvaller som växer till sanningar.

Historiskt är det inget nytt. I den lilla världen har det varit en mänsklig försvarsmekanism mot det osannolika, det människor absolut inte vill tro är sant. Med internet har det accelererat.

I reportaget Den andra våldtäkten, som SVT:s Uppdrag granskning visade i onsdagskväll, blev det skakande tydligt hur nätmobbningen fungerar, men också hur skola och kyrka kan förlora perspektiven.

14-åriga "Linnea" i Bjästa utanför Örnsköldsvik våldtogs för ett år sedan av två år äldre "Oskar" på en skoltoalett, mitt på dagen. Rättsintyg, vittnen och ett detaljerat erkännande från "Oskar", ledde till fällande dom.

Men omgivningen misstrodde "Linnea". 4 000 ungdomar och vuxna gick med i en Facebook-grupp för att "fria Oskar", smutskastningen av offret blev intensiv.

På skolavslutningen i kyrkan hyllas sedan "Oskar" av lärare och klasskamrater. "Linnea" vågar sig inte dit. Prästen ser det som "en fin demonstration för människovärdet". Samma kväll genomför "Oskar" en ny våldtäkt, som han efter övertygande bevisning döms för.

På nytt börjar lögner och ryktesspridning.

Flickorna får skulden. "Oskar" är ju både snygg och trevlig.

Skolan agerar naivt och ger inte det stöd till offret som den ska.

Mobbmentaliteten dväljs på internet. Det är tydligt. Viljan att vara till lags och stämma in i den för tillfället starkaste kören tycks kväva kritiskt ifrågasättande. Och sedan flyttar mobben ut i det verkliga livet.

Så får det inte vara. Människovärdet bor i respekten för andra. Skvaller är inte alltid oskyldigt.