Krigsminnen på nytt sätt

Kultur Artikeln publicerades

En tysk soldats fotoalbum från andra världskrigets östfront har blivit grottmålningar på Ställverkets slitna väggar. Jan-Erik Holsts nya projekt på Yllan visar på en ny väg.

Det är lokalen som lockat Jan-Erik Holst till Yllan. När han 2007 såg Pia Carlströms utställning i det gamla Ställverket, en trappa upp i närheten av caféet, föddes idén.

Idén om vad? Jo. Något annat. Något nytt. Svaret gömde sig i en väska som hans morbror Johannes hade lämnat över till släkten under en permission några år in på 1940-talet. Fotografier. Små, svartvita fotografier från östfronten.

– Min mor visade mig väskan för några år sedan. I den låg min morbrors brev och fotografier från kriget. Han hade kamera med sig och fotograferade mycket. Materialet har aldrig visats och jag tyckte det kändes angeläget.

Men det är ingen fotoutställning Holst visar. Däremot är morbroderns äldre fotografier grunden. Holst har förstorat upp några av dem, skurit ut motiven med skalpell, och sprayat bilderna direkt på väggen. Airbruschat vattenlöslig oljefärg i dova nyanser, mestadels i en brun nyans. Som grottmålningar.

– Jag hade två morbröder som var ute i andra världskriget, en stupade, Johannes försvann, bara 22 år gammal, säger Jan-Erik Holst och fortsätter.

– Det han lämnade efter sig var de här dokumenten, men han är aldrig själv med på någon bild. För att ta del av min utställning har det egentligen ingen betydelse att man inte vet vad som hände med honom. Jag ser inte utställningen som personlig, andra världskriget berör ju så många.

Motiven är soldater, ett störtat flygplan, häst och vagn över tundran, några ryska gummor med en tysk soldat... tio motiv på de tidsmärkta väggarna med sina håligheter och sprickor. "De här lokalerna ger så mycket gratis", säger Holst och hoppas få se en fortsatt konstverksamhet i Ställverkets rum. Pia Carlströms brobyggande utställning var den första i dessa lokaler. Jan-Erik Holsts är den tredje. Arrangör Lennart Smidfelt (Kristianstads Arena) är dock osäker om fortsättningen.

Ställverket lockar, men kräver också. Utrustningen är minimal, och säkerheten gör att max tio personer åt gången får vara där.

"Vorwärts" är titeln på Jan-Erik Holsts projekt. Framåt. Framåt? Själv ser han den också som ett steg mot egna nya vägar; "Jag vill visa att jag kan göra mer än akvareller".