Bidragsfusk för klimatet?
En 8-åring från Skarpnäck utanför Stockholm skulle strejka för klimatet i fredags och då ville hennes pappa ”så klart delta”, eftersom ”att låta henne gå ensam var inget alternativ” (Mitti 15/3).
Att en förälder menar att det är okej att barnet skolkar från lektionerna kan man ha åsikter om, men det är deras beslut. Dock vänder jag mig rejält emot att mannen sa följande: ”Jag ska anmäla det här som vab, så får vi se om det funkar”.
Vab? Det vill säga ”vård av sjukt barn”? Det vill säga ersättning från andra skattebetalare, som utgår när barn upp till 12 år är sjuka och inte kan gå till barnomsorgen eller skolan? Det är ett trygghetssystem som ska hjälpa de svagaste – inte utnyttjas för diverse aktiviteter som en förälder tycker att barnen ska ägna sig åt.
Förra året anmälde Försäkringskassan rekordmånga föräldrar för VAB-fusk. Över 1 000 blev anmälda, vilket var en ökning med 85 procent. Enligt FK berodde ökningen snarare på att antalet kontroller hade ökat, inte på att fler verkligen hade försökt få ut mer än de borde (Metro 30/12).
Framöver kommer kontrollerna därför att bli ännu fler. Och det verkar som att det behövs.
Man kan ha olika syn på nivån på skatterna, men att de ska användas försiktigt, med stor respekt för alla dem som betalar in dem kan vi enas om från vänster till höger. Både politiker och medborgare måste bete sig hederligt och tänka sig för. Om det ska finnas pengar kvar till den som är sjuk eller svag kan vi inte acceptera att vuxna försöker sno till sig mer än de har rätt till.
Skolstrejken är dessutom tyvärr bara en aktion i stunden, och för den som vill rädda klimatet behövs kraftfullare åtgärder. Världen behöver utveckling av ny teknologi, nya energiformer samt tillväxt som ger oss råd att investera i dessa. Utbildning, forskning och innovationer kan rädda planeten.
Det tar visserligen längre tid att lägga timmar i skolor och labb för att nå dit – men det är mer effektivt.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.