Carolin Dahlman: 143 är fler än 62
Nylander raljerade över att mitt resonemang i om att L skulle ta av sig foliehatten genom att påpeka att ”144 är mer än 143, det vill säga att de tre rödgröna partiernas 144 riksdagsledamöter är fler än allianspartiernas 143 riksdagsledamöter. Tokigt!” (24/11).
Jag har dock varken påstått att L inte vet hur mandatfördelningen mellan blocken ser ut, eller att det finns en världsomspännande konspiration; visa mig gärna det citatet i så fall, för det vore bättre för det demokratiska samhället att föra en öppen saklig debatt utifrån fakta. Det är åtminstone vad jag försöker göra på ledarsidan, och jag trodde faktiskt att gruppledaren för ett parti i riksdagen hade samma filosofi.
Men, men. Mitt resonemang gällde Liberalernas överdrivna rädsla för att ta stöd av SD, och att denna rädsla tyvärr kan driva partiet i knät på de rödgröna innan de ens har försökt undersöka vilka krav SD skulle kunna ställa.
Jan Björklund påstod till exempel i Aktuellt i veckan att SD ”vill slå sönder det europeiska samarbetet och rulla tillbaka mycket av den liberala samhällsutvecklingen. När de får frågan i SD vad avskyr ni allra mest då brukar de svara det liberala samhället, det är klart att vi är emot det" (20/11).
Jag bad Liberalernas pressavdelning att ta fram citaten där SD har sagt att de avskyr liberalism. Om partiet ”brukar” svara så borde det rimligen finnas ett antal källhänvisningar, men än har jag inte fått svar eller klarhet.
I Malou efter tio sa Björklund att SD ”står för en helt annan samhällsvision än den som jag som liberal står för. De vill slå sönder hela det europeiska samarbetet, att varje land ska sköta sig sig själv och strunta i de andra, rulla tillbaka de framsteg vi har gjort jämställdhetsområdet mellan kvinnor och män, ha minskad tolerans i samhället, SD säger själva att det de avskyr allra mest är liberalism” (20/11).
Nylander gav ytterligare vaga resonemang: SD ”vill att Sverige utvecklas åt ett helt annat håll än vad liberalt sinnade människor vill”. Frågan är bara hur? På vilket sätt? Vad betyder detta? Det är väldigt stora ord, belagda med väldigt få exempel och bemötta med få sakliga motargument.
SD är inget parti jag skulle rösta på. Men nu finns de, och övriga partier behöver förhålla sig till både partiet och dess väljare på ett seriöst sätt.
Oviljan att låta Alliansen ta makten med stöd av SD kan driva landet i fel riktning, mot ett fortsatt rött Sverige där SD faktiskt fortsätter växa. Inom Alliansen kan L och C få gehör för krav som mer ordning i skolan, slopad värnskatt eller sänkta arbetsgivaravgifter, men chansen att de rödgröna skulle böja sig så akrobatiskt för minipartierna är däremot minimal. Skillnaden mellan L och S vad gäller ekonomisk politik är trots allt enorm, vilket PM Nilsson skrev om i DI i helgen.
Och på tal om matematik är Alliansens 143 mandat är fler än SD:s 62, så sannolikheten att Sverigedemokraterna skulle få allt de pekar på är inte särskilt stor.
Alla de fyra allianspartierna älskar nämligen frihet; de gillar demokrati, yttrandefrihet, jämställdhet, valfrihet i välfärden, frihandel och fri företagsamhet. Detta är viktiga liberala värden som lägger grund för människor rika liv och ett ekonomiskt rikt samhälle. Självklart skulle M, KD, C och L inte rucka på dessa för att blidka SD. Däremot kräver SD minskad migration, vilket de flesta partier faktiskt börjar inse är en nödvändighet.
Nylander kan driva debatt på barnprogramsnivå, men Sverige förtjänar bättre. I verkligheten spelar det ingen roll om myrorna är fler, eftersom elefantens ena lilltå kan förvandla dem till myr-mos.
Vad står bokstaven L för i Liberalernas värld? Att vara Lojal eller att Lämna? Väljarna undrar nog.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.