Carolin Dahlman: Fy för snikna rövarpolitiker

Alldeles för många beslutsfattare försöker sno åt sig förmåner på bekostnad av oss skattebetalare. Med sin girighet förstör de tilliten till de folkvalda – och i förlängningen hotas demokratin.
Ledare • Publicerad 8 mars 2019 • Uppdaterad 26 mars 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

I veckan avslöjades det att Emma Carlsson Löfdahl från Liberalerna har hyrt sin makes bostadsrätt för dyra pengar och låtit skattebetalarna stå för notan. Hon sa att hon hade betalat 13 000 kronor i månaden trots att avgiften var runt 2 500. Även om en bostadsrätt även kostar i räntor och amorteringar är det inget som riksdagen ersätter enligt regelverket, så det kan man inte skylla på. Det är onekligen något skumt med detta. Antingen blåser hennes äkte man henne eller så blåser hon oss.

Hon är tyvärr inte ensam om att girigt ta emot pengar som är ämnade för vård, skola, omsorg, infrastruktur, försvar och så vidare.

I höstas lämnade Caroline Szyber (KD) riksdagen efter att Aftonbladet avslöjat att hon hade låtit oss andra betala för hennes familjs hotellkostnader vid tre tjänsteresor. Trots en månadslön på dryga 65 000 kronor tyckte hon att kämpande ensamstående mammor och företagare skulle stå för notan.

Även Patrick Reslow från Sverigedemokraterna hade åkt på tjänsteresor och bokat dyra hotellrum till sig själv, men låtit familjen bo där utan att han gjort korrekta avdrag för det. Sviter och familjerum alltså – som du och jag snällt fick stå för. Även riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) hade bott med sin make på riksdagens bekostnad.

Också Pernilla Gunther (KD) och Michael Svensson (M) åkte dit i höstas. Gunther för att ha hyrt bil för att göra privata resor och Svensson för att ha låtit riksdagen betala för sin flickväns boende i Almedalen, samt ha fått ersättning för bilresor i Sverige samtidigt som han var i Thailand.

När SVT granskade politikernas sjukskrivningar framkom att bara en minister i regeringen hade sjukanmält sig på tre år. Ändå hade sju av dem vårdats på sjukhus eller tvingats ställa in sina uppdrag på grund av sjukdom. ”Därmed har de sluppit tusentals kronor i löneavdrag”.

Men kanske har politiker sådana superduperkrafter att de kan jobba mer än oss andra; kanske kan de klona sig och jonglera som cirkusartister. Eller så tar de tillfällen när de ges.

SD:s gruppledare i Stockholm har agerat sekreterare åt sig själv och kunnat kvittera ut dubbla löner. Niclas Nilsson (SD) i Kristianstad fick under en period 150 procent i arvode för att både vara gruppledare i regionen och i kommunen.

På sistone har det kommit fram att EU-parlamentariker har omfattande sidouppdrag; exempelvis hade Cecilia Wikström (L) fått 70 000 kronor extra i månaden vilket rimligen bör innebär många timmars arbete. Hur påverkar det hennes förmåga att orka med det välbetalda jobb vi betalar henne för?

Detta är större än att din och mina pengar försvinner; detta hotar vårt samhälle på ett djupare plan.

Att folk har tillit till politiker och demokratin är en förutsättning för att den ska överleva. När de folkvalda missbrukar systemet och urholkar förtroendet sjunker tyvärr vår tilltro, vilket kan öppna för mer auktoritära styren eller bara allmänt kaos.

Demokratin må ha sina brister, men är betydligt bättre än alternativen.

Vårda den.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.