Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: Skurkar ska inte släppas fria hur som helst

Icke-medborgare begår brott men får ändå stanna. Utvisade brottslingar är ändå kvar i landet. Unga kriminella kommer lätt undan. Ska vi oskyldiga, hederliga, vanliga människor verkligen behöva leva med skurkar runtomkring oss, som fega makthavare inte haft kraft att hantera? Nej, nu behövs skärpning.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 25 oktober 2018
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Dominique Trossat

Svensken Makaveli Lindén är misstänkt för att ha mördat en 24-åring i Oslo i förra veckan. Lindén var dömd för rån, och under sin tid i fängelset rapporterades han tio gånger för misskötsel, bland annat för att han hotat personalen. Ändå blev han villkorligt frigiven i somras.

En tidigare norsk justitieminister kunde inte dölja sin vrede. ”Det är uppenbart att du har visat dåligt omdöme när du släppt en sådan person fri”, sa han i TV2. En fängelsedirektör påpekade att fångar som begår flera överträdelser i norska fängelser förlorar möjligheten till villkorlig frigivning. ”I vissa fall kan en grov kränkning räcka. På det området är du nog strängare i Norge än i Sverige”.

Ja, stränga verkar de inte vara i vårt rättsväsende. Snarare dumsnälla och slapphänta.

I Jämtland avslöjades att en man som 1996 dömdes för mord på sin fru, till fängelse och utvisning på livstid efter avtjänat straff, fortfarande är kvar i länet. Tydligen kräver Iran att de utvisade lämnar Sverige frivilligt och då mannen vägrar, trots att han utsatts ”för alla möjliga tvångsmedel”, lever mördaren kvar mitt ibland oss. ”Om beslut efter beslut tas som ingen följer, och som polisen inte kan verkställa, är det ju något som är fel”, sa Ingela som jobbar på gränspolisen (P4 24/10).

Ja, fel som i FEL. F-E-L. Här behöver Iran pressas till att ta hand om sina medborgare.

Våra makthavare verkar vara konflikträdda och mer villiga att hjälpa än att bestraffa. Det skapar dessvärre otrygghet, oro i magen hos oss vanliga svenssons.

”Kriminella gäng rekryterar ensamkommande”, meddelade TV4 i veckan. Killarna erbjuds av gängen att sälja narkotika eller stjäla i utbyte mot tak över huvudet. En av poliserna menade att lösningen var att kommunen får tillbaka resurser för att hjälpa ungdomarna; en annan pratade om att killarna ”hamnar i det här läget”.

Jag kan inte låta bli att undra varför den som saknar uppehållstillstånd och begår brott inte skickas hem. Den som är i en ansökningsprocess får bo på asylboende, så ingen är tvingad att bli knarkhandlare bara för att hen inte får bo var hen vill. Ingen ”hamnar” i kriminalitet, och när vi ursäktar brottslingars handlingar med att ”de har inte ätit på flera dagar” eller att ”de blir en lätt måltavla”, som polisen sa i reportaget, är vi illa ute.

Alla bär ansvar för sina egna handlingar och vi behöver bli bättre på att poängtera det. Makthavarna behöver inse att unga kan vara fullt medvetna om att de har gjort fel. De är inga hjälplösa, vilsekomna stackare, utan de kan vara onda, beräknande – och åsamka andra en hel del skada.

En tiggare mördades i Huskvarna i somras, och de misstänkta är 16 och 14 år. Skolbranden i Gottsunda häromveckan misstänks ha anlagts av två flickor, båda under 15 år. För några veckor sedan rånade ett par killar en jämnårig vid Pressbyrån i Kristianstad. 16-åringen släpptes i väntan på fortsatt hantering, medan den yngre ”kommer att utredas inom socialtjänsten”.

Mårten Schultz, professor vid Stockholms universitet, berättade för TT: ”Det är ganska vanligt att försäkringsbolag väcker talan mot 13–14-åringar. Jag skulle gissa att det är någon sådan process i Sverige varje vecka”. Varje vecka alltså. 13-14-åringar?

Om unga kan råna, mörda och bränna ner skolor kan de också ta ett rimligt straff, inte bara några samtal hos Soc. Den som har fått ett straff ska sedan inte lätt komma ut. Nu blir konsekvensen av snällismen att vi får allt fler droghandlare på våra gator samt ökade kostnader för att hjälpa dem. Nu kan konsekvensen bli att farliga kriminella blir fria i förtid och utgör en fara för andra.

Hur länge ska det få fortgå? När ska politiker ha mod att kämpa för hederlig folks rätt till trygghet? När ska den surrealistiska slappheten upphöra?