Carolin Dahlman: Uppfostra dina barn

Det är föräldrars ansvar att göra sitt bästa för att barnen ska bli skötsamma och schyssta individer. Du och jag ska inte behöva ta konsekvenserna av att de unga lämnas vind för våg.
Ledarkrönika • Publicerad 27 mars 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Nyligen kallade kommunen, polisen och en drogmottagning i Bromölla till möte med föräldrar till barn som använder droger eller är i riskzonen. Men bara tio kom av de 48 som kallats (15/3).

”I ärlighetens namn är det riktigt dåligt”, sa utbildningschef Sven Håkansson.

Ja, det är verkligen helt uselt. När vårdnadshavare generöst erbjuds en chans att få lära sig om drogproblematik och hur man kan skydda sina små borde de tacksamt sitta där som ljus och anteckna febrilt. De borde sedan följa råden att observera varningssignaler och hålla koll på barnens umgänge.

Det är faktiskt inte skolan, socialtjänsten, polisen eller annan instans – organiserad och betald av skattebetalarna – som ska behöva sköta föräldrars naturliga jobb, deras moraliska plikt. För att samhället ska funka måste var och en ta ansvar.

Ändå har Bromöllas utbildningschef märkt ett minskat föräldraengagemang. ”Vi skickade ut personliga kallelser på ett så allvarligt område och det hörsammas så dåligt. Det är inte så jädra konstigt att ungdomarna är på glid, kan jag tänka.”

Många vädjar. I tisdags gick polisen ut och uppmanade föräldrar i Malmö till att ”ta ansvar, se till att de inte hänger i fel miljöer” efter ett stort bråk mellan ungdomsgrupper på en snabbmatsrestaurang (Sydsvenskan 26/3).

Polischef Andy Roberts skrev på Facebook: ”Att ens ungdom körs hem i polisbil borde för de flesta föräldrar var en signal om att det finns saker att ta tag i”. Men ändå ser polisen se hur samma ungdomar som de körde hem efter en kort stund dyker upp på platsen igen.

Det spelar ju ingen roll om polisen görs sitt uppdrag eller lagar skärps om föräldrar nonchalerar det inträffade och struntar i att barnen missköter sig och skapar otrygghet för andra i samhället. Det är lätt att förstå enskilda polisers frustration, men väldigt svårt att förstå mammas och pappas tamhet.

Föräldrar har också en roll i hur barnen sköter sig i skolan. Enligt Arbetsmiljöverket har anmälningar om hot och våld i skolan dubblerats på fem år och i en enkätstudie från 2018 visade sig att mer än hälften av lärarna övervägde att lämna jobbet.

Delvis bör lärare och rektorer få lagliga ökade möjligheter att göra mer. I ett reportage i Studio Ett berättade exempelvis lärare att nya skollagen betonar elevens rättigheter före deras skyldigheter, vilket gör det svårare att agera mot stöket (25/3). De berättade att de fick finna sig i att bli kallade ”hora” samt att grovt våld inte polisanmäls.

Här kan politikerna skärpa balansen. Men vem har uppfostrat barn som skriker ”fitta” till sin lärare eller slår hen med en bandyklubba? Det är mer än skollagen som bör förändras.

Vi som drabbas måste ryta ifrån både i stort och smått, påpeka: Lär dina barn att hålla för munnen när de hostar, annars kan vi bli sjuka. Lär dem sitta still i offentliga miljöer, annars störs vi. Lär dem respektera andras egendom, annars får Bromölla kommuns medborgare betala för att rensa upp efter skadegörelse.

Jag förstår att inte alla föräldrar har sina egna liv i ordning. En del har problem som gör det svårare att ta ansvar och avkrävas sådant – men ursäkterna ska inte gå hem för lätt.

Har du skaffat familj har du också en skyldighet att både försörja barnen och uppfostra dem, och det behöver det påminnas om. Alla vi som drabbas av ansvarslösheten måste säga: NOG NU.

Läs gärna också dessa ledare

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.