GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Ett samarbete som vi inte sett någon annanstans”

– Om det här är ett samarbete där man delar på makten och vi får kommunalråd både från SD och M, då är det ett samarbete som vi inte sett någon annanstans.
Det säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson, som själv kommer från Sölvesborg, till SVT Nyheter Blekinge.
Sölvesborg • Publicerad 24 oktober 2018
Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, som själv kommer från Sölvesborg,
Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, som själv kommer från Sölvesborg,Foto: Sigrid Nurbo

SD har sedan tidigare erbjudit M en kommunalrådspost i utbyte mot samarbete. På riksnivå har Moderaterna sagt att man inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Det följer inte Moderaternas riktlinje om samarbete med SD, men man har sett exempel på att Moderaterna på lokal nivå inte alltid följer de riktlinjerna, utan gör lite som man vill, trots att man på riksnivå inte gillar det, säger Knutson till SVT Nyheter Blekinge.

Han konstaterar att relationen till SD är komplicerad för Moderaterna.

– Delar av partiet tycker att man ska samarbeta eller ta stöd av SD, medan andra tycker att det är djupt problematiskt. Det är en konflikt som finns i partiet. Framför allt i Skåne finns en syn på att man ska kunna samarbeta med Sverigedemokraterna.

Knutson sammanfattar:

– Det som händer i Sölvesborg kommer påverka den politiska debatten på riksplanet. Det kommer användas av Moderaternas politiska motståndare för att visa att Moderaterna inte är pålitliga för att politiskt isolera SD från inflytande.

Samtidigt har det hela en symbolisk betydelse att det handlar om Jimmie Åkesson och Louise Erixons hemkommun.

– Sölvesborg kommer bli ett skyltfönster där Louise Erixons kändisskap gör att politiken får större spridning i landet, men också att granskningen av partiet och politiken blir mycket hårdare.

Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.