unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fartfylld komedi med kaninen i lådan

Varför vill Frank göra sig av med den kanin han fick av sin fru? Kulturredaktören Sune Johannesson ser Sverigepremiären av den smarta och fartfyllda brittiska relationskomedin ”Kaniner” i Malmö.
Både Frank (Magdi Saleh, till vänster) och hans fru Susan (Linn Lidehav) har en relation, fast helt olika, med kriminelle Kevin (Johannes Wanselow).
Både Frank (Magdi Saleh, till vänster) och hans fru Susan (Linn Lidehav) har en relation, fast helt olika, med kriminelle Kevin (Johannes Wanselow).
Foto: emmalisa pauly

Ett gevär på en vägg i första scenen vet vi vad det betyder. Inte bra. Men en kanin i en pappkartong? Det visar sig få smått kaotiska följder, och allt i full fart.

”Kaniner” av brittiska dramatikern Joe Hampson är en relationskomedi, och jag känner att den skaver väl lite. Det är för rappt och underhållande och med klassiska förvecklingar. Ändå. Den fungerar utmärkt, det är roande och spelet av de tre på scen håller hög klass. Och scenografin! Så enkel och samtidigt så effektiv, och det krävs endast några mindre justeringar för att få den att skapa ett nytt rum och helt ny atmosfär i de olika scenerna.

Det är paret Susan (Linn Mildehav) och Frank (Magdi Saleh) som är berättelsens nav, och bekymret är att deras 15-åriga relation börjar stelna. I första scenen söker sig Frank till den kriminelle småfixaren Kevin (Johannes Wanselow) för att få hjälp med att bli av med en sak som tynger och irriterar honom; kaninen Christopher.

Efter en stund dyker oväntat Susan, Franks fru som en gång gav honom kaninen, upp och det blir kaotiskt på riktigt. Både vad gäller den fysiska turbulensen i rummet, som i de inre känslorna. Det visar sig nämligen att även – spoiler! – Susan tidigare har sökt Kevins hjälp; för att bli sexuellt tillfredsställd.

Paret Frank (Magdi Saleh) och Susan (Linn Mildehav) går på parterapi hos psykologen Andrew (Johannes Wanselow).
Paret Frank (Magdi Saleh) och Susan (Linn Mildehav) går på parterapi hos psykologen Andrew (Johannes Wanselow).
Foto: Emmalisa Pauly

När kaoset fått sina sista utlopp flyter vi över till nästa scen, och genom att ta på sig byxor över de tidigare väl synliga kalsongerna förvandlas Kevin till Andrew, en psykolog inom parterapin. Och nu är det till hans mottagning som det äkta paret Susan och Frank söker sig med sina bekymmer över deras stelnade relation. Miljön är städad och tonläget lugnare men problemen och utvecklingen är samma. Även dialogen repeteras då och då. Snyggt!

I första fallet handlar det om att söka en kroppslig lösning för att försöka få nytt liv i relationen, i det andra om att försöka hitta nödvändiga förändringar genom samtal och tankar. Oavsett val, det ”Kaniner” visar är nödvändigheten av en ärlig kommunikation om den relation vi befinner oss i. Vi måste våga prata med varandra om drömmar, besvikelser, rädslor, problem, längtan, sex och närhet. Och vi måste våga utmana de roller som både vi och samhället alltför lätt placerar in oss i.

Då är vi tillbaka vid kaninen. För vad kan en kanin i ett relationsdrama stå för? I mina ögon endast en sak: tillökning! Och det är det ”kravet” som paret Susan och Frank inte kan leva upp till. Inte undra på att Frank vill göra sig av med kaninen, den låter ju honom inte vara ifred, den skaver på hans kropp.

Att Joe Hampson bland annat skriver manus för tv är tydligt. "Kaniner” är fartfylld, begåvad och snygg tv-underhållning, fast på scen, som roar mer än oroar. Men se den, jag tror inte du kommer att ångra dig.

Teater

kbkbkbkbkb
”Kaniner”
Av: Joe Hampson
Regi: Mattias Linderoth
Scenografi: Annika Carlsson
På scen: Linn Mildehav, Magdi Saleh, Johannes Wanselow och Vincent/Åke (kaniner)
Premiär på Intiman, Malmö i fredags, 22 mars. Spelas till 11 maj.

Läs mer

Svårt skadad efter cykelolycka

Östra Göinge

Svårt skadad efter cykelolycka

Fördes till CSK. ”Livshotande” uppger sjukhuset.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Man misstänks för rattfylleri efter olycka och tre personer greps för stöld vid byggarbetsplats.

Nyheter

I natt: Tre gripna efter stöld på byggarbetsplats

Polisen grep vid halv två tiden tre personer på Stridsvagnsvägen i Kristianstad.

Olofström

I natt: En person skadad efter att bil voltade

Personen förd i ambulans till sjukhuset.

Konkurrentens tunga tapp – då fullbordade IFK drömveckan

Handboll

Konkurrentens tunga tapp – då fullbordade IFK drömveckan

Vände och vann mot Redbergslid.

Förslaget: Flytta högskolan till Galleria Boulevard

Bildextra

Förslaget: Flytta högskolan till Galleria Boulevard

Fastighetsbolaget vill riva ut delar av gallerian