Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Louise Boije af Gennäs fick stor uppmärksamhet när hon bytte författarspår och debuterade som thrillerförfattare i våras. Redan nu är uppföljaren ”Skendöda” här, andra delen i den samhällskritiska ”Motståndstrilogin”. Recensenten Kerstin Bergman har läst.
Louise Boije af Gennäs
Louise Boije af Gennäs
Foto: Anna-Lena Ahlström

Efter ”Blodlokan” i våras kommer redan nu ”Skendöda”, andra delen i Boije af Gennäs så kallade Motståndstrilogi. Sara fortsätter sitt sökande efter svar om vad som låg bakom pappans död samtidigt som hon och familjen utsätts för psykisk terror, och läsaren får samtidigt veta ännu mer om den svenska verklighetens myndighetsmissbruk och skandaler.

Kombinationen av psykologisk thriller och samhällskonspirationer fungerar väl, och skildringen av det gungfly tillvaron blir när man inte kan lita på någon eller någonting skapar en ångestfylld stämning. Temat kretsar kring korruption, ekonomisk och moralisk, och den feministiska vinklingen är mer framträdande än i första delen.

Som fristående roman fungerar ”Skendöda” dåligt då inga frågor egentligen besvaras och inget klaras upp. Det är dock spännande hela vägen och är det bara att hoppas att alla trådar knyts ihop i trilogins avslutande del.