Annons

Från klarhet, till klarhet till bästa boken hittills

”Kallbrand” präglas av ett avslappnat och småhumoristiskt berättande, som fint balanseras mot innehållets spänning, menar recensent Kerstin Bergman som hyllar paret Börjlinds nya roman.
Bokrecension • Publicerad 29 oktober 2018
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Rolf och Cilla Börjlind fortsätter att imponera på recensent Kerstin Bergman.
Rolf och Cilla Börjlind fortsätter att imponera på recensent Kerstin Bergman.Foto: Kajsa Göransson

Cilla och Rolf Börjlind är nu en väletablerad duo på den svenska deckarscenen. Efter många år som manusförfattare för film och TV, debuterade de som litterära deckarförfattare med ”Springfloden” 2012. Nu, i deras femte bok ”Kallbrand”, möter vi åter poliserna Olivia Rönning, Mette Olsäter, Tom Stilton och deras vänner – även TV-aktuella från serien ”Springflodens” andra säsong.

En familj i en av Stockholms villaförorter sprängs i bitar, och då modern som är åklagare ofta utsatts för hot står motivet klart och med hjälp av teknisk bevisning hittar man så småningom en gärningsman. Men är allt verkligen så enkelt? Särskilt Olivia som fascineras av gärningsmannen tvivlar. Samtidigt befinner sig Tom hos sin syster i Thailand, där han får i uppdrag att identifiera och hitta en mystisk man på ett fotografi. Jakten leder honom långt in djungeln, där inga vanliga lagar och regler gäller och där allt från knarkbaroner till krokodiler och myggor utgör ett ständigt hot.

Annons

Bitvis får den thailändska delen av boken mig att tänka på Henrik Tords fina asiatiska thriller-trilogi. Dessa delar präglas också av mer klassisk action, där Tom likt en åldrande Indiana Jones söker efter ”mörkrets hjärta” och under idel strapatser tar sig allt längre in i djungeln i sökandet efter en mytomspunnen flodbåt. Berättelsens Stockholmsdelar är mer präglade av den klassiska polisromanen, som kombineras med ett och annat mer filosofisk t inslag och även med vissa thrillerelement – och inte minst då de två delarna knyts ihop mot slutet blir det rejält med action.

”Cilla och Rolf Börjlind har gått från klarhet till klarhet med sina polisthrillers.”

Tematiskt handlar det mycket om sexuella övergrepp, på alla nivåer och i alla former, även om det trots Thailands-kopplingen faktiskt inte handlar om trafficking. Som vanligt är persongalleriet en av författarnas styrkor, och vi får även se nya sidor av så väl Olivia som Tom i denna bok. Det vilar trots all dramatik en hög mysfaktor över huvudrollsinnehavarna och kretsen kring dessa, och som läsare trivs man med att få ”vara med” i deras krets. Denna gång finns det dessutom ovanligt mycket inslag av kärlek, vänskap och till och med lyckliga slut. Och även om handlingen inte alltid rör sig i den mest realistiska strömfåran, köper man det och njuter av den som av en underhållande skröna.

Cilla och Rolf Börjlind har gått från klarhet till klarhet med sina polisthrillers. För varje bok har det litterära språket alltmer fallit på plats, och den nya boken är inget undantag. ”Kallbrand” präglas av ett avslappnat och småhumoristiskt berättande, som fint balanseras mot innehållets spänning och allvarliga ämnen. Jag frestas än en gång att säga att detta är parets bästa bok hittills.

Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons