Islamofobi är korkat

Den som mejar ner helt oskyldiga människor för att hämnas andra oskyldiga som dödats måste vara dum i huvudet.
Ledare • Publicerad 15 mars 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Döm inte oskyldiga för att de ber på samma sätt som en mördare.
Döm inte oskyldiga för att de ber på samma sätt som en mördare.Foto: Gorm, Kallestad

Rasister och islamofober som dömer en hel grupp människor för vad några få med samma religion har gjort måste sakna en och annan hjärncell.

De grymma figurer som på fredagen dödade ett 40-tal människor i moskéer i Nya Zeeland – delvis i syfte att hämnas offer för en terrorattack i Stockholm 2017 – är mördare som förtjänar förakt. De skröt om dådet via film i sociala medier, men vilka sjuka människor applåderar mord av helt oskyldiga? Vem kan betrakta dem med annat än avsky i blick?

Vissa försöker påstå att händelsen är en konsekvens av oansvarig migrationspolitik eller åsiktskorridoren, men det blir lika fel som att beskylla radikalism och gängkriminalitet på fattigdom eller brist på fritidsgårdar. Eget ansvar gäller alltid. Man kan vara rasande över kostnaderna för invandringen, pk-media eller att man inte får ett jobb, men den som håller i vapnet har valt att hålla i vapnet.

Man ska inte döda andra människor. Punkt. Det finns ingen ursäkt.

Vad blir annars konsekvensen? Om folk ska hålla på och hämnas varandra, ska då nästa galning skriva de 40 oskyldigas namn på sina vapen och skjuta ihjäl 40 nya oskyldiga? Ska sen någon annan skriva dessas namn på sina vapen och... Nej, lägg av!

Du och jag kan göra en insats för att stoppa det här vansinnet. Vi behöver bli modigare och våga argumentera och reagera emot den som har rasistiska åsikter och anklagar alla muslimer för det några få gör. Det är ju verkligen inte alla som ber i moskéerna som strider för IS. Långt ifrån; de flesta är skötsamma, hederliga människor, så låt dem be i frid.

Påpeka detta enkla! Om en gammal klasskompis eller kollega skriver saker du tycker är obekväma är det bättre att bemöta deras inlägg än att blockera personerna och prata illa bakom deras rygg. De försvinner ju inte då, de ändrar sig inte, de kanske snarare tyr sig till likasinnade och förstärker sina åsikter. En dag kan de flippa.

Vi kan oja oss över dåden och säga att vi ska krama oss ur krisen, göra handhjärtan mot ondsinta terrorister och högerextremistiska mördare, men nu krävs handling om mod. Både från lagstiftarna och oss.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.