GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Byt ränteavdrag mot grundavdrag

Jag borde som husägare gilla ränteavdraget, men är ändå emot.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 8 februari 2019 • Uppdaterad 8 februari 2019
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Sex av åtta riksdagspartier vill trappa ner på ränteavdraget. Trots det fanns det inte med i januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Det är synd, för avdraget snedvrider bostadsmarknaden och kommer leda till lägre skatteintäkter när räntan höjs.

Som husägare med lån hos banken borde jag egentligen gilla ränteavdraget. Vi är många som kan dra nytta av skattelättnaden på bolånets ränta och som gör det lite billigare att äga sitt boende. Därför har det heller aldrig varit någon valvinnande plånboksfråga, och det är kanske inte så konstigt att vare sig Moderaterna eller Socialdemokraterna vill driva avdragets avvecklande.

Ränteavdraget är visserligen en skattelättnad, men det är ett avdrag med usla incitament. Det är lägre skatt för en hyfsat välbeställd medelklass; de som har råd att äga sitt eget boende eller som lånar för att köpa en nyare bil. Avdraget är vägen in i en dubbel skuldfälla, det minskar när man amorterar och kostnaden för staten ökar när bankerna höjer räntan.

Trots att bostadsfrågan varit ett stort problem i landets storstäder, och trots att hushållens skuldnivåer anses vanskligt höga, har politikerna inte vågat röra ränteavdraget. I stället har man infört amorteringstvång och insatskrav vid bostadsköp vilket gjort det svårare att köpa sin första bostad och på grund av flyttskatten hindras rörligheten eftersom det är dyrt att sälja och köpa nytt.

Avvecklar man ränteavdraget finns det ekonomiskt utrymme att sänka skatten på arbete. De senaste åren har det legat runt 20 miljarder. En höjning av grundavdraget skulle ge fler människor mer pengar kvar i plånboken, och dessutom ge störst effekt för dem med lägst inkomster. En skatteväxling från ränteavdrag till grundavdrag gör det mer lönsamt att arbeta och amortera av sina lån, och bostadsmarknaden skulle bli lite mera rörlig.

Vill man borde det dessutom gå att hitta breda politiska överenskommelser för avdragets avskaffande. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är eniga om att det borde bort. I dagarna föreslog Svenskt Näringsliv i en ny rapport att det borde halveras.

Det är nu när räntan fortfarande är låg som det är guldläge att förändra avdraget. Har man stora lån med höga räntor blir det lättare att anpassa sig till en nertrappning nu än om räntan höjs med ett par procentenheter. Det är bättre och mer förutsägbart för statskassan om det är lägre skatt på arbete – något hela landet behöver mer av – än lån, något som i slutändan mest gynnar banksektorn.

Konjunkturinstitutet beräknar att ränteavdraget kommer ”kosta” staten 65 miljarder i uteblivna intäkter år 2027. Det är en utmärkt skattesänkning, men den borde vara på arbete i stället för på villaräntan.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer