GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Det ska vara gött att leva

Politiker måste låta oss göra det som kanske inte är jättenyttigt.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 7 april 2019
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

För att minska ohälsan krävs det förebyggande arbete. Äta mer grönsaker och mindre socker. Fimpa ciggen och tacka nej till det sista glaset alkohol. Röra på benen om dagarna och sova ordentligt på nätterna. Allt det här är saker som de allra flesta vuxna människor känner till, men som man ändå bryter mot, för att man vill, för att man kan och för att det finns många ohälsosamma saker som är rätt trevliga.

Att själv ha rätt att välja att njuta av trevliga och goda saker, även i de fall som det inte leder till något annat än att förgylla stunden, ses tyvärr allt för ofta som någonting dåligt från politiskt håll. Socialdemokraternas tankesmedja Tiden driver frågor som sockerskatt, längre semester för anställda som tränar, reklamförbud för snabbmatsproducenter och totalt förbud mot rökning.

När det kommer till folkhälsan anses ofta symbolerna viktigare än de faktiska effekterna. Att Systembolaget fortfarande har monopol på alkoholförsäljning i Sverige är ett exempel på det. Utredningar och erfarenhet från andra länder har visat att man kan hålla nere på konsumtion och riskbruk med reglerad försäljning i vanlig butik. I dag har handeln blivit duktiga på att följa åldersgränser. De flesta matbutiker tillåter inte ens försäljning av energidrycker eller alkoholfri öl till omyndiga.

Här i Skåne kan man också se att det svenska alkoholmonopolet med höga inhemska skatter fått effekten att öl och sprit producerat i Sverige skickas till Tyskland och Polen för att sedan köpas tillbaka i bordershoppar vid färjeterminalerna. En onödig procedur med transporter som klimatet hade mått bättre utan, och där skatteintäkterna till staten uteblir.

I sommar tar Systembolaget över försäljningen av alkoholhaltig glass, och det blir förbjudet att röka e-cigg och vattenpipa på landets uteserveringar. Beslut som i sig knappast lär ha någon effekt på folkhälsan, utan är konsekvenser av större mer svepande principer. Trots det har den politiska debatten om förslagen nästan uteblivit helt, och det har varit lätt att få majoritet för dem i riksdagen.

Jag hoppas ändå att det finns lite sunt förnuft kvar som gör att landet i alla fall slipper pekpinneförslag som sockerskatt, reklamförbud mot snabbmat och extrasemester för gymbesökare. Dels för att själva genomförandet är verklighetsfrånvänt och är antingen kasst ekonomiskt eller skulle kräva en oproportionerlig kontrollapparat för att efterföljas.

Men framför allt för att vuxna människor måste ha rätt att fatta beslut om sin egen hälsa. Ibland är njutning viktigare än nyttighet, och att något är trevligt kan vara minst lika viktigt för att man ska må bra. Man måste få vara fri att ha roligt, annars kan det kvitta.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer