Johanna Nylander: Föräldraledighet är en mansfråga

Gästkrönika Artikeln publicerades
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Män borde ta ut mer föräldrapenning.

Skånska pappor är sämst i landet på att vara hemma med sina barn. Den fackliga organisationen TCO för varje år statistik på hur den samlade föräldraledigheten ser ut och vem i familjen som tar ut ersättning från Försäkringskassan för vård av sjukt barn och föräldrapenning. Bara sex skånska kommuner, bland dem Ystad och Lund, ligger bättre till än riksgenomsnittet. I andra, som Malmö, Trelleborg och Perstorp tar pappor bara ut ungefär var fjärde dag.

Det kan finnas massor av goda skäl som gör att familjer inte delar helt lika på ledigheten. Att man löser vardagspusslet utan Försäkringskassans inblandning och inte syns i statistiken, eller att man helt enkelt som familj inte har råd med att båda är hemma lika mycket. Är man småföretagare eller egenföretagare kan en regelrätt föräldraledighet vara omöjlig, dels för att man i många branscher inte kan ta in en vanlig vikarie, men också för att Försäkringskassan har svårt att göra relevanta bedömningar om hur den sjukpenninggrundande inkomsten skall beräknas för den som är sin egen chef. För alla föräldrar som försörjer sig på andra sätt än genom vanligt schemalagt lönearbete är regeringens föreslagna familjevecka en skattekostnad för en förmån som inte går att använda.

Trots att föräldraledighet bara borde vara en fråga för småbarnsfamiljer drabbar det snedvridna uttaget av föräldradagar alla på arbetsmarknaden i barnafödande ålder. Arbetsgivare förväntar sig att kvinnor som bildar familj kommer vara borta från arbetsplatsen länge och många går ner i arbetstid när de kommer tillbaka. Män i samma ålder gynnas kortsiktigt eftersom de inte förväntas vara lediga lika länge, de klättrar till högre positioner med mer ansvar och får svårare att ta ut några föräldradagar, eller ta sitt ansvar när barnen är sjuka och inte kan vara på förskola.

Den svenska föräldrapenningen är oerhört generös i hur och hur länge arbetande småbarnsföräldrar kan vara lediga från jobbet med ersättning från Försäkringskassan. Därför är det tråkigt att så många pappor missar chansen att vara hemma och tidigt skapa sig en relation med sina barn, utan i stället snällt överlåter sina föräldradagar till mamman. Det är ett jämställdhetsproblem, inte bara för att kvinnor missgynnas på arbetsmarknaden och får lägre lön och pension, utan framför allt för att det drabbar relationen mellan pappor och deras barn. Många stretar på ändå men det är svårare att knyta an senare i livet, komma nära och bli en lika delaktig förälder som pappa om mamman har drygt ett års försprång.

Föräldrapenningen behöver inte utökas eller individualiseras, pappor måste själva bli bättre på att ta ut sina dagar. Däremot behöver systemet anpassas till företagare, och ge fler utrymme att skapa sina egna lösningar för hur man bäst planerar familjelivet, oavsett konstellation.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.