GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Håll den nordiska gränsen

Samordna kontrollen av de yttre gränserna med våra nordiska grannar.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 22 februari 2019 • Uppdaterad 22 februari 2019
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Mellan nordiska länder har det varit passfrihet sedan 1952. Körkortet räcker för gränsresan. Enkelt och smidigt i vardagen, inte minst här i Skåne och närheten till Danmark med allt från Tivoli till shopping och gemensam arbetsmarknad längs med Öresund.

Det är nu över fyra år sedan regeringen införde de tillfälliga gränskontrollerna mot Danmark som en panikåtgärd för att råda bot på flyktingströmmarna. Trots att det borde finnas betydligt mer genomtänkta sätt att skaffa en vettig flyktingpolitik än att sabba den fria rörligheten över Öresund har gränskontrollerna förlängts gång på gång. Det har till och med gått så långt att den svenska regeringen uttalat sig positivt till Dansk Folkepartis valutspel om att införa en dansk gränskontroll mot Sverige.

Samtidigt som stora polisresurser fortfarande läggs på att kontrollera inresande på tåget i Hyllie är rapporterna om att Sveriges gränser är för svaga återkommande. På Arlanda lyckas inte gränspolisen hålla misstänkta terrorister borta från landet, och kontrollanterna verkar inte ens veta vilka dokument de ska kontrollera.

Kvällsposten avslöjade nyligen att medlemmar i kriminella gäng jobbat som flygplatsens säkerhetskontrollanter. I december kom det fram att en passkontrollant letat fram hemliga uppgifter om personer som senare mördades, och Polisen misstänker att uppgifterna såldes vidare till kriminella aktörer. Människor som har befunnit sig i landet utan tillstånd har fått jobb i polisens lokaler på Arlanda – som klassas som skyddsobjekt. Sverige har alltså gränskontroller mot Danmark som förlänger restiden för varje bil och tåg som passerar Öresundsbron, men klarar inte av att sköta grundläggande säkerhet vid landets största flygplats.

Sveriges fysiska landsgränser är mot andra nordiska länder. Det är länder vi delar språk, handel, arbetsmarknad och fred med. Så länge det inte handlar om att hålla danskar, norrmän eller finländare borta från landet borde första steget för bättre gränssäkerhet vara att samarbeta om gränserna, inte att hastigt införa egna kontroller som slår värst mot den egna befolkningen. Ska EU-samarbetet i Schengen-avtalet åsidosättas bör det göras så skonsamt som möjligt.

Den nordiska passunionen borde därför utökas till att bli ett nordiskt gränsområde. Sveriges politiker borde jobba för att ta fram samarbetsavtal med sina grannländer om att hjälpas åt med de yttre gränserna för att hålla illegala vapen och terrorister borta, spåra brottslingar och öka säkerheten i hela Norden. Det är både ett mer effektivt användande av resurser, vilket kan leda till en förbättring av kontroller och rutiner även här hemma. Men det kräver att regeringen tar fram gemensamma lösningar med sina nordiska kollegor, och att frågan om landets säkerhet inte slutar vid den egna gränsen.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer