Lööfs metoo-engagemang klingar falskt

Att Eskil Erlandsson (C) tafsat på andra politiker var ingen nyhet för partiet när bomben släpptes i medierna på torsdagen. Ändå hade partiledaren avstått från att agera kraftfullt – trots sina många fina, bestämda ord om metoo och jämställdhet.
Ledare • Publicerad 12 mars 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Patrick Trägårdh/TT

Annie Lööf (C) berättade i sin bok att hon hade fått ovälkomna händer på sin kropp, samt att hon då avstått från att säga ifrån. Hon sa till Expressen: ”jag hoppas att jag reagerar annorlunda om det händer igen” (2/5).

Men det kan man tvivla på. Nu medger Lööf att hon kände till Erlandssons tafsande redan i höstas när Moderaterna tog kontakt med Centerpartiet och berättade om saken. Hon säger att hon ville att han skulle sin plats i Sveriges riksdag redan i november. Hon påstod att partiet agerat både snabbt och kraftfullt. Resolut och omedelbart (SVT 11/3).

Men redan 2017 fick kvinnoförbundet reda på att Erlandsson uppträtt oacceptabelt – och även Lööf informerades.

Ändå sa ingen ett pip. Och ändå ville C ha honom som vice ordförande i EU-nämnden den 5 mars.

När Mats Knutsson på SVT frågade om detta påverkar trovärdigheten i Centerpartiets jämställdhetspolitik svarade Lööf: ”Nej, man får skilja på vad enskilda personer gör och vad partiet gör”.

Det blir ju bara fånigt. Om ett parti inte agerar mot en enskild person som kränker kvinnor – utan i stället ger hen en topposition i riksdagen – sänker det en skugga över partiet. Det antyder att orden bara är ett sätt att locka kvinnor att rösta på ett parti som sedan låter tafsande karlar komma undan. Det ger åtminstone sken av att man inte ville riskera makten i det känsliga skedet i höstas. Det andas feghet och fräckhet.

Och det får Lööfs alla högtravade uttalanden om kvinnors rättigheter och metoo att skära sig.

”Jag tror att det här kommer att ha en bestående förändringskraft. Nu handlar det om kvinnors rätt till sin egen kropp och sin egen sfär”, sa hon till TT under metoo-hösten (11/12 -17).

I sitt jultal 2017 sa hon att ”dessa modiga kvinnors vittnesmål kommer innebära att samhället förändras”.

I en film som cirkulerades på Twitter för mindre än ett år sedan sa Lööf:

”Det ska råda nolltolerans mot sexuella övergrepp, trakasserier och kränkningar.

Nu räcker det. Nu har kvinnor med gemensam röst sagt stopp

Vi ska se till att de män som tafsar inte kommer undan. Upplevelser som tidigare har viftats som något oviktigt, något som vi kvinnor ska räknas med kommer inte längre ska kunna förminskas eller ignoreras.

De förövare som har hållits om ryggen av chefer och kollegor, de som har kommit undan för att andra blundade. De kommer inte längre att kunna gömma sig.

Metoo är kraftfullt. Kvinnor gör vad de kan. Vi politiker måste också göra det vi kan.

Vi måste möta och det mod och den kraft de visar med lagstiftning och förändringar som visar att vi står på deras sida.

Lagen ska inte skydda förövaren. Lagen ska alltid skydda de utsatta.

Jag kommer aldrig att sluta kämpa för ett jämställt samhälle där kvinnor känner samma trygghet som män” (1/6 -18).

Sen dess verkar hon ha slutat kämpa.

Du kanske även gillar dessa ledare

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.