GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stadium borde ha stått upp för tjejerna i slöja

Sportkedjan har börjat sälja burkinis för att ”få fler människor att kunna leva ett aktivt liv”. Men om man verkligen hade velat stå på för just detta hade man sagt NIX trots ökad efterfrågan.
Ledare • Publicerad 1 november 2018 • Uppdaterad 1 november 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Ansikte, händer och fötter är det enda som syns på kvinnan som bär en av Stadiums två varianter av burkini. ”Vi är stolta över vårt sortiment”, sa Angelica Larsson, press-och informationsansvarig (DN 31/10). Stolta? Ni borde skämmas. Och åka på studieresa till Iran.

Sportkedjan säljer dessutom hijab, som är en mindre täckande slöjvariant som kan passera obemärkt. Men om en stor klädkedja skulle börja sälja heltäckande burqor skulle det förhoppningsvis bli rabalder. De flesta förstår nämligen att de plagg som täcker kvinnor i exempelvis Saudiarabien – och även finns ibland oss – är ett sätt att begränsa kvinnor. Seriösa företag i jämställda Sverige bör säga tvärnej, absolut inte, stopp och belägg. ”Detta stöttar vi inte”, borde de ha ropat.

Problemet med att stora kedjor tillfredsställer moralpolisers önskemål om hur flickor bör klä sig är att det normaliseras och legitimeras. Om plaggen syns på galgar i svenska butiker som om de var vilka t-shirts och halsdukar som helst verkar de så ”helt okej”. Men det är de inte.

Jag vet att många kvinnor helt frivilligt bär slöjor och retar sig på att vi västerländska feminister påpekar att plagget ofta bärs av tvång. Men om man från tidig ålder hör att det är oanständigt att visa håret eller kroppen är det till slut lätt att hålla med; vi drillas alla till att följa traditioner och värderingar.

Därför kommer jag att fortsätta påpeka för jämställdheten här i Sverige har befriat så många flickor och kvinnor och berikat så mångas liv; jag vill att fler ska omfattas.

Jag önskar att Stadium såg det så. Kanske finns en potentiell lockande inkomstkälla när fler svenskar lever i kulturer där kvinnor förtrycks, men en seriös sportkedja borde ha avstått. Kvinnor i hederskulturer får nämligen inte ”leva ett aktivt liv” ens i burkini.

Imamen Moadh Zamzam berättade i en föreläsning för Sveriges förenade muslimer förra året att ”Om hon inte täcker sig, ska hon till helvetet. Det är så här det funkar. Ska vi ljuga för henne?” ”En tjej som är 12-13 år gammal. Hon hör att Gud säger, om hon täcker sig ska hon till paradiset.

Sheikh Muhammad al-Shahrani. som föreläste för SFM förra året, berättade att en kvinna ska ha kläder som inte visar hennes kropp. Från huvud till fötter. Men det var inte den enda regel hon borde följa. Hon skulle heller inte skoja, skratta och prata och fråga en massa saker. Bara prata när det behövs. ”Hon ska inte ha parfym när hon går ut, och hon får bara gå ut om hennes man har tillåtit det.”

Inte alla muslimer är så hårdhänta, men att de dyker upp om och om igen i Sverige är nog för att Stadium borde ha sagt stopp och kämpat för att flickor ska bli aktiva – på riktigt.

Kanske gillar du även dessa ledare

Artiklar från Aftonbladet

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.