Tua Forsström ny ledamot i Akademien

Litteratur (TT) Artikeln publicerades
Författaren Tua Forsström blir ny ledamot i Svenska Akademien. Arkivbild.
Foto: Emmi KorhonenLehtikuva
Författaren Tua Forsström blir ny ledamot i Svenska Akademien. Arkivbild.

Den finlandsvenska poeten Tua Forsström blir ny ledamot i Svenska Akademien. Hon efterträder Katarina Frostenson som nyligen lämnade Akademien efter en förlikning.

Tua Forsström, 71, har växt upp i västra Nyland men bor i dag i Helsingfors. Hon är mest känd som lyriker även om hon också har skrivit bland annat dramatik och samarbetat med nordiska tonsättare.

-Hon efterträder Katarina Frostenson på stol 18. Det tycker jag är en bra idé – en stor lyriker som efterträder en stor lyriker, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare till TT.

-Tua Forsström är en erfaren lyriker, hon har varit med länge, hon är född 1947. Men hon är väldigt aktiv och gav ut en fantastisk diktsamling förra året, "Anteckningar", så hon är i hög grad en produktiv lyriker.

"Mot meningslösheten"

När hon 1992 nominerade till Augustpriset för diktsamlingen "Parkerna" beskrev juryn hennes lyrik som "en både vemodig och passionerad kamp mot meningslösheten, sönderfallet, förstörelsen – mot döden i livet".

För några år sedan dog Tua Forstströms barnbarn i leukemi. Hennes tolfte och senaste diktsamling, "Anteckningar" handlar om sorg, något som hon skrivit om även tidigare. Den här gången vände hon sig direkt till en död liten flicka i en diktsamling som beskrevs som "akut drabbande om en ofattbar förlust" av kritikern Therese Eriksson i Svenska Dagbladet.

Tua Forsström valdes in i Akademien redan förra veckan. Eftersom hon är finsk medborgare har både kungen och den finske presidenten informerats vilket inte har kunnat ske förrän nu, berättar Anders Olsson som inte ser någon nackdel med att välja in en finlandssvensk författare.

-Det är språket som är det viktigaste i litteraturen, det svenska språket. Och hon är en sådan fantastisk lyriker. Vi gör inte den skillnaden, det är inte medborgarskapet som är avgörande här.

TT: Om elaka tungor säger att det har varit svårt för er att rekrytera nya ledamöter här i Sverige, ligger det någon sanning i det?

-Nej, det kan jag inte säga att det har legat någon sanning i. Vi har ändå gjort ganska få försök och det har i stort sett varit lyckosamt.

Prioriterar kvinnor

Akademien fortsätter att prioritera inval av kvinnliga ledamöter, enligt Anders Olsson.

-Vi måste stärka den kvinnliga representationen. Det har jag sagt flera gånger och det står jag fast vid.

Tua Forsström väntas tillträda vid den årliga högtidssammankomsten den 20 december och tills dess hoppas Anders Olsson att fler inval ska ha ägt rum. Han tycker att Akademien står på en stabilare grund nu jämfört med för några månader sedan.

-Det har känts som att vi är har varit på väg åt rätt håll ganska länge nu. Jag har stor tillförsikt inför framtiden. Jag vill helst inte tala om någon kris längre heller utan vi har kommit över de värsta problemen just nu.

Erika Josefsson/TT

Sara Ullberg/TT

Fakta: Tua Forsström

Fakta: Tua Forsström

TT

Född: 1947 i finska Borgå, uppvuxen i västra Nyland.

Bor: I Helsingfors.

Bakgrund: Jobbade 1972 till 1992 som förlagsredaktör, har därefter varit författare på heltid.

Böcker: Debuterade 1972 med diktsamlingen "En dikt om kärlek och annat" och är mest känd som lyriker. Hon har skrivit tolv diktsamlingar varav den mest kända "Anteckningar" kom i fjol.

Priser: Är sin generations mest prisbelönta finländska poet och har bland annat tagit emot Nordiska rådets litteraturpris, Edith Södergran-priset, Svenska Akademiens Finlandspris, Gerard Bonniers lyrikpris, Svenska Akademiens Bellmanpris, De Nios stora litteraturpris och Werner Aspenström-priset.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.