Unga kriminella förtjänar ingen lokal för att spela dataspel i

I Sverige finns gratis skola, bibliotek, syokonsulenter, bup och så vidare och så vidare och så vidare. Ingen blir kriminell eller stökig för att hen inte har haft en fritidsgård att hänga i Sluta belöna dem som förstör.
Ledare • Publicerad 5 november 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

På torsdagen presenterade Fryshuset en rapport i vilken de intervjuat cirka hundra 18-25-åringar som lever med eller är i riskzonen för att hamna i kriminalitet och droger. Främst gällde det boende i utanförskapsområdena Gamlegården och Charlottesborg.

De unga på glid berättade att de vill ha en lokal, enligt rapporten. Och märkligt nog är det precis vad Fryshuset vill sälja till kommunen. Kartläggningen beställdes som ett första steg mot en framtida satsning och i den ansökan som kommunen skickade till Tillväxtverket nyligen hade man planerat att Fryshuset skulle få 3 miljoner kronor 2019 och hela 7 000 000 året därefter.

Man bör därför vara en smula försiktig i vilka slutsatser som dras.

De unga fick frågor om sin delaktighet i samhället och hur de upplever sin situation. ”De känner sig allmänt utanför samhället, att de inte har en naturlig mötesplats.”

Labinot Gjyrevci, som var med om att ta fram rapporten sa: ”Just nu finns det ingen mötesplats för unga och jag tror att en sådan hade kunnat bidra till en positiv utveckling. Jag kan tänka mig en mötesplats där man kan få hjälp att skriva cv, hjälp med kontakt med olika myndigheter och få hjälp ut i arbetslivet, men också en plats där man kan se på tv, spela x-box eller bara umgås. Just nu sitter de unga i ett trapphus och skrämmer grannar. Det är mycket skadegörelse som man kan hade kunnat undvika med en mötesplats där de unga inte stör någon.”

Så den som förstör och skrämmer sina grannar ska alltså belönas med att få en mysig plats att kolla på tv och spela dataspel på. Förlåt mig om jag verkar girig och grinig, men VÄX UPP. Hjälp ut i arbetslivet finns på Arbetsförmedlingen där handläggarna är experter på att lära folk skriva cv. Myndigheter är knepiga, absolut, och många har slitit sitt hår som matadorerna i Tjuren Ferdinand över hur svårt det kan vara att fylla i blanketter, men välkommen till vuxenvärlden. Deal with it, bru.

Men Fryshusets representanter tyckte så synd om dem. ”De har helt enkelt inte så många ställen att ta del av sociala sammanhang och vistas på, utan det blir att de hänger mycket ute på områdena och det leder ofta till stökigheter”.

”Leder till”? Det är faktiskt de som stökar som själva har ansvar för det. Jag vet väldigt många som är hederliga, skötsamma och hyggliga även om de inte har en fritidsgård att leka på. Om man begränsar andras frihet genom att begå brott eller förstöra grannars egendom ska man varken belönas eller ursäktas.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.