Yvigt och rörande om hjärtfel

bokrecension – barn och ung Artikeln publicerades
Shivaun Plozzas ”Ditt hjärta är mitt”, är författarens andra bok och den första som kommer i svensk översättning.
Foto: Peta Twisk
Shivaun Plozzas ”Ditt hjärta är mitt”, är författarens andra bok och den första som kommer i svensk översättning.

Vem är man när man har någon annans hjärta i kroppen? Shivaun Plozzas nya roman är en fängslande berättelse om identitet. Jonna Fries har läst den.

Ditt hjärta är mitt

Unga vuxna

Författare: Shivaun Plozza

Översättning: Anna Thuresson

Förlag: Gilla Böcker

Innan transplantationen sa kuratorn att det skulle bli som ett dödsfall att förlora hjärtat, att Marlowe skulle sakna det och sörja, gå vidare men inte glömma. Lite rätt hade hon, men inte helt. För Marlowe kan inte gå vidare.

Shivaun Plozza debuterade 2016 med boken ”Frankie”. Den nu aktuella boken, ”Ditt hjärta är mitt”, är hennes andra bok och den första som kommer i svensk översättning.

FAKTA

Shivaun Plozza

Kommer från: Australien

Bokdebut: Frankie, 2016

Översättningar: Ditt hjärta är mitt är hennes andra bok och den första som kommer på svenska

Priser: Frankie utsågs till bästa ungdomsbok av Davitt Awards 2017

Övrigt: medverkar med noveller i flera antologier

Visa mer...

Ämnet är tungt och komplicerat, men Plozza kastar sig in i de svåra frågeställningarna med både ödmjukhet och humor. Genom Marlowes medfödda hjärtfel och följderna efter operationen arbetar hon sig igenom en rad olika perspektiv och reaktioner, samtidigt som vardagslivet pågår.

Marlowes mamma är en högljudd vegan, som kämpar för djurens rätt och inte räds tuffa konflikter. Det blir så klart kaos när hon öppnar en butik bredvid en slaktare. Samtidigt som konflikten eskalerar fyller Marlowe och slaktarsonen lydigt och uppfinningsrikt i där föräldrarna pausar. Men vill de egentligen gå i sina föräldrars fotspår, eller skäms de? Och hatar de verkligen varandra?

Vid sidan av detta finns ett kärleksfullt spår om Marlowe och hennes lillebror, som ser hela livet som en maskerad, trots att folk skrattar. Det finns också ett prövande vänskapsspår, som Plozza snart korsar med organfrågan. Marlowe bestämmer sig nämligen för att leta reda på donatorns familj, trots att de inte vill.

Är hon, som en kille i klassen menar, likadan som Frankensteins monster?

Boken är tjock, och kunde med fördel varit kortare, men Plozza flätar fint samman alla spår. Karaktärerna är livfulla och sinsemellan mycket olika. Språket flyter lätt och replikerna sprakar av ironi och humor, något som dock bitvis blir tröttsamt.

Starkast är delarna där Marlowe tampas med identitetsfrågorna, både i samtal och tankar. Är hon, som en kille i klassen menar, likadan som Frankensteins monster? Och är hon bara självisk när hon ljuger sig in i donatorfamiljens hem? Vem är hon nu?

”Ditt hjärta är mitt” är en yvig, rolig och rörande roman om att försöka bottna i sig själv efter en livsomvälvande händelse. Den finstämda skildringen av Marlowes känslor och tankar etsar sig fast, även om förloppet kunde filats ner.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.